Protest la Ministerul Culturii. Angajații muzeelor se simt discriminați de legea salarizării

Angajaţii muzeelor au protestat, sâmbătă, în faţa Ministerului Culturii. Se plâng că au lefuri mici, nemajorate de ani de zile şi că au fost excluşi din proiectul legii salarizării unitare. Protestatarii şi-au dorit să fie primiţi de ministrul Culturii, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Motiv pentru care i-au lăsat ministrului - la intrarea în instituţie - un memoriu şi câteva cadouri simbolice.

20 Mai 2017, 13:31 (actualizat 20 Mai 2017, 20:27) |
Angajații muzeelor se simt discriminați de legea salarizării
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Telejurnal ora 19.00 După câteva luni în care au trimis memoriu după memoriu, câteva zeci de angajaţi ai muzeeelor din România au venit personal în faţa Ministerului  Culturii.

Protestatarii i-au trimis ministrului două cutii cu suveniruri. Printre altele, un vas ceramic tradiţional şi nişte fotografii cu obiecte de patrimoniu. Toate, spun ei, ca să amintească de importanța muzeelor.

Angajaţii muzeelor sunt nemulţumiţi că nu au fost luaţi în calcul nici la începutul anului, când s-au mărit nişte lefuri din instituţiile de cultură, nici atunci când a fost făcut proiectul legii salarizării unitare, aflat acum în Parlament.

Dacă nu vor fi chemaţi la discuţii, oamenii spun că vor continua seria de proteste.

Muzeele din toată ţara au peste 5.500 de salariaţi, care gestionează patrimoniul cultural naţional.

ACTUALIZARE 13.31 Aceştia au pancarte pe care scrie "Suntem muzeu nu CAP-eu", "Respect pentru chirurgii patrimoniului", "Cercetare fără bilet de voie", "Nu respectaţi patrimoniul = nu respectaţi neamul", "35 de ani muzeograf=1350 pensie", "Ruşineeee! Va bateţi joc de istorie" şi vor rămâne în faţa ministerului, conform programării, până la ora 16:30. 

Într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Cartel Alfa, sindicaliştii atrăgeau atenţia "asupra celor 5.500 de salariaţi la nivel naţional din muzeele publice şi din instituţiile ce gestionează patrimoniul cultural naţional (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, personal auxiliar), care reprezintă o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, discriminată abuziv şi ostentativ de OUG 2/2017, buimăcită şi mai tare de OUG 43, ce creează dezechilibre şi frustrări majore. Proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice plasează această categorie importantă de bugetari într-o poziţie discriminatorie, nedreaptă şi injustă. Patrimoniul este considerat chestiune de securitate naţională, dar slujitorii lui sunt condamnaţi la sărăcie, boli profesionale, condiţii de lucru, de cele mai multe ori greu de imaginat în lumea civilizată. De cele mai multe ori, personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, ultimii ani înregistrând chiar o serie de decese, din rândul mai ales al conservatorilor şi restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoaşteri sociale şi a unei salarizări aproape de minimul pe economie'. 

Pe lista revendicărilor celor care activează în domeniu se află, printre altele: realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care să aibă la bază o analiză corectă şi transparentă a întregii situaţii actuale; renunţarea la diferenţele de salarizare existente şi preconizate între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România; principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie; principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală; principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI