Protest la Institutul Oncologic București, unde nu funcționează aparatele de radioterapie. Medic radiolog: Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situație în ultimii 35 de ani

8 martie 2019, 11:16

În Institutul Oncologic din Bucureşti sunt patru aparate de radioterapie. Unul, vechi de 17 ani care se strică periodic, alte două, care au fost cumpărate acum şapte ani şi unul achiziţionat de curând dar încă nefuncţional.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a decis, în urma unui control, să nu mai prelungească autorizaţiile pentru două aparate.

Nici personal suficient nu există. Sunt angajaţi doar 5 fizicieni şi ar mai fi nevoie de 10. Şi doar un expert. Ar trebui încă doi.

De vină sunt salariile, spune conducerea. Fizicienii câştigă între 2000 şi 3000 de lei la stat, în timp ce la privat lefurile ajung la 2.000 de euro.

Managerul susţine că a scos posturi la concurs, dar nu s-a înscris nimeni.

Ministrul Sănătăţii a trimis o echipă la Institut ca să găsească soluţii. Managerul susţine că, până la urmă, s-a autorizat funcţionarea provizorie a unui aparat. Pentru cel vechi de 17 ani nu s-au găsit soluţii.

Luni, reprezentanţii spitalului vor discuta din nou cu ministerul şi CNCAN.

ACTUALIZARE Asistentele şi medicii care lucrează în centrul de iradiere au protestat aproape patru ore în faţa Institutului Oncologic din Capitală.

ACTUALIZARE Sunt în jur de 50 de protestatari care au ieșit în curtea Institutului. Li s-au alăturat și o parte dintre pacienți, a transmis Ema Schweninger în direct la TVR.

Este o problemă cu aparatele de radioterapie. Dintre cele patru care sunt în spital, unul este vechi de 17 ani și se strică periodic, alte două au 7 ani, iar unul este cumpărat recent, dar încă nu este funcțional.

Aparatul vechi de 17 ani și unul dintre cele două vechi de 7 ani nu au autorizație de funcționare.

În aceste condiții, din 5 aprilie, va rămâne funcțional un singur aparat.

Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situație în ultimii 35 de ani, a declarat medicul primar radioterapeut Mircea Savu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite