Protest în Italia, după ce un procuror a decis ca mama nebiologică să fie ștearsă din certificatele de naștere ale copiilor cuplurilor de lesbiene

Persoane de acelaşi sex
Persoane de acelaşi sex
27 iunie 2023, 18:35

Inițial, procurorul a pus sub semnul întrebării legalitatea certificatului de naștere al unui copil cu două mame, înregistrat de municipalitate în august 2017. Procurorul a concluzionat că este „ilegitimă” denumirea mamei nebiologice ca al doilea părinte pe certificatul de naștere. El a cerut instanței civile locale să permită eliminarea numelui ei, atât din certificat, cât și din numele de familie dublu al copilului. Şedinţa de judecată este stabilită pentru 14 noiembrie, arată un document văzut de CNN.

În cererea adresată instanței, procurorul a scris că „vârsta fragedă a copilului exclude faptul că schimbarea numelui de familie așa cum a fost solicitată ar putea avea repercusiuni asupra vieții sale sociale”. Mama biologică a fetiței a spus: „Nu este vorba doar de repercusiuni asupra vieții sociale, ci de repercusiuni asupra identității cuiva, până când se dovedește contrariul, un drept fundamental. O traumă personală într-un stadiu delicat de dezvoltare, de la a nu mai avea un frate și o mamă”.

Parchetul a cerut municipalității și certificatele de naștere ale tuturor celor 33 de copii care au fost înregistrați cu numele a două mame din 2017, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al lui Sergio Giordani, primarul din Padova, pentru CNN. El a adăugat că în acea zi au fost trimise scrisori către alte șapte familii, informându-le că certificatele de naștere ale copiilor lor sunt invalide. Aceste 33 de cazuri „sunt la fel” și toate cuplurile vor fi sesizate, a declarat marți Sanzari pentru agenția de presă italiană ANSA. „Sunt obligată să aplic legea și cu legislația actuală nu pot face altceva”, a adăugat ea.

Procuratura din Padova acționează pe baza faptului că legea italiană nu recunoaște posibilitatea ca un copil să aibă două mame. Căsătoria gay nu a fost legalizată în Italia. Pentru că nu este recunoscut de lege, părintele nebiologic într-o relație de același sex trebuie să facă un caz special pentru adoptarea legală a copilului.

Primarul Padova Giordani s-a declarat mulțumit de decizia municipalității de a include ambele mame în certificatele de naștere. El a transmis printr-un comunicat de presă: „Este un act de responsabilitate față de acești micuți, pentru că nu accept gândul că ei sunt discriminați de la bun început, de îndată ce se nasc”. El a punctat că există un „vid legislativ foarte serios” pe care parlamentul italian trebuie să-l remedieze și le-a cerut politicienilor „să lase deoparte bătălia ideologică și să se gândească doar la copii”.

Asociația Familiilor Curcubeu din Italia, care reprezintă familiile LGBTQ+, a condamnat demersul procurorului din Padova ca fiind „rușinos” într-o țară civilizată. „Este prima dată când toate certificatele unui oraș au fost contestate atât de mulți ani după ce au fost create, iar ca acest lucru să se întâmple ca urmare a presiunii asupra primarilor din partea unui minister și a unui guvern este ceva care ar trebui să dea oricui de gândit în privința democrației noastre. Familiile noastre din Padova au fost copleșite de un adevărat tsunami: fetițele și băieții riscă să-și vadă mamele, frații și surorile șterse, care nu vor mai fi considerate ca atare, devenind străini în fața statului italian”, a scris asociația pe pagina sa de Facebook.

Luca Ciriani, ministru pentru relația cu Parlamentul, a apărat decizia procurorului. Parchetul „a aplicat pur și simplu legea, după cum se amintește de o hotărâre a Curții Supreme. În Italia, căsătoria se face doar între un bărbat și o femeie și, prin urmare, doar părintele biologic este părintele al cărui nume de familie poate fi înregistrat”, a spus Ciriani la radioul RTL.

Chiara Gribaudo, un deputat al Partidului Democrat de centru-stânga, a fost la protestul de vineri. Ea a scris pe Twitter că la Padova a fost comis un „act violent” și că „legea (a fost) interpretată pentru a diviza țara și a discrimina oamenii”.

Și Alessandra Mussolini, deputată de dreapta în Parlamentul European și nepoata dictatorului Benito Mussolini, a spus într-un videoclip publicat marți pe Twitter: „Ce s-a întâmplat la Padova, cu parchetul contestând certificatele de naștere ale copiilor născuți din cupluri homosexuale, este nedemn de o țară civilizată. Este ca și cum ai arunca o bombă într-o familie și se întâmplă să lovești doar copiii. Un lanț de afecțiune stabilit a fost rupt și a încercat să fie rupt”.

Decizia procurorului vine la trei luni după ce guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni a ordonat consiliilor municipale să înceteze înregistrarea automată a ambilor părinți în cuplurile de lesbiene pe certificatele de naștere.

În martie, municipalitatea din Milano a fost nevoită să înceteze înregistrarea nașterilor copiilor născuți în străinătate din cupluri de același sex, în urma unei scrisori a prefectului de Milano.

Luni, parlamentarii italieni au început să dezbată un proiect de lege controversat cunoscut sub numele de „DL Varchi”, care ar incrimina maternitățile surogat aranjate în străinătate, cu pedepse de până la doi ani de închisoare și o amendă de la 600.000 la 1 milion de euro.

Campania lui Meloni pentru alegerile naționale din septembrie, anul trecut, a fost împletită cu teme anti-LGBTQ+ și sprijin pentru „valorile familiale” tradiționale. Și ea a postat pe Twitter în 2021 că maternitatea surogat este „o abominație care vrea să reducă viața umană la o monedă de schimb”.

Poziția ei a atras critici din partea premierului canadian Justin Trudeau, care i-a spus lui Meloni la un summit G7 de luna trecută că Canada este „îngrijorată” de unele dintre pozițiile Italiei cu privire la drepturile LGBTQ+. Meloni a răspuns că guvernul ei urmează deciziile instanței și nu se abate de la administrațiile anterioare.

 

Articol de Arina Delcea

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite