Protest în fața Ministerului Educației, după ce Sorin Cîmpeanu a fost acuzat din nou de plagiat. Universitatea din București cere o analiză „serioasă și urgentă”

27 septembrie 2022, 17:55

Universitatea București a cerut o analiză serioasă și urgentă care să fie realizată de instituțiile abilitate, în afară oricăror presiuni: „Condamnăm orice acțiune care încalcă etică și integritatea academică”, au precizat reprezentanții Universității.

„În privința acuzațiilor de plagiat care i se aduc Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, considerăm necesară o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură, analiză care să fie realizată de îndată de către instituțiile abilitate din cadrul universității implicate și de instituțiile responsabile ale statului. În aceste vremuri tot mai tulburi, educația are nevoie de valori puternice și de un etos care să ghideze noile generații în formarea lor ca buni cetățeni, profesioniști desăvârșiți și implicați în societate”, a mai transmis Universitatea din București.

Au fost însă și reacții mai vehemente. Șapte persoane au protestat în faţa Ministerului Educației timp de o oră şi i-au cerut demisia ministrului Sorin Cîmpeanu, după investigația jurnalistei Emilia Şercan, care susţine că acesta ar fi plagiat un curs universitar. Printre cei care i-au cerut demisia în faţa ministerului se numără și directorul unei edituri, fost profesor universitar.

Lidia Bodea, directoarea Editurii Humanitas: „Mă sufocă ideea că trăiesc într-o ţară care dă să creadă că a plagia e o nimica toată, ori a plagia este egal cu a fura. Ministrul Educaţiei aflu că tocmai ne-a făcut habarnişti pe toţi. Dar nu mă mir, e un limbaj demn de ministru al Educaţieicare crede că o cifră, un international standard book number (ISBN) e ceva ce tranşează între plagiat, adică hoţie şi neplagiat”.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor, cuprinde monograme, legi, formule și scheme de calcul, cuprinde diagrame și tabele care nu pot fi schimbate şi nu trebuie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnisti în domeniul Educației”.

Printre cei care au reacționat după dezvăluirile jurnalistei Emilia Şercan este și decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universității din București. Cristian Preda a anunțat că va intra în greva japoneză la începutul noului an universitar, dezamăgit de ministrul Educației.

Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti: „Dânsul a preluat capitolele scrise de alţii, semnate de colegi de-ai săi şi le-a trecut sub nume propriu. Ori atunci când atunci când în fruntea Educaţiei este cineva care comite astfel de fraude, care propune astfel de legi pentru că el însuși să fie ispăşit suntem într-o situaţie extrem de gravă. Suntem într-o situaţie delicată, pentru că primul-ministru, plagiator dovedit, nu-l va demite pentru plagiat pe ministrul Educaţiei”.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Pe cei care își doresc cu orice preț să blocheze legile Educației îi anunț că nu vor reuși să facă acest lucru, chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii și tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Cei care fac asta, dintr-o anumită perspectivă,sunt analfabeți puri, din altă perspectiva analfabeți funcționali”.

Între timp, USR și Forța Dreaptei au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Educației.

CITIŢI ŞI:  USR și Forța Dreptei au depus moțiune împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, spunând că este „plagiator” și „minte cum respiră”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite