Protest în fața Mitropoliei din Iași pentru ridicarea restricțiilor impuse la pelerinajul de Sfânta Parascheva

9 octombrie 2020, 19:22

Cei adunați în fața Catedralei Metropolitane cer să fie lăsați să atingă moaștele Cuvioasei Parascheva și să fie primiți în interiorul lăcașului de cult inclusiv pelerinii veniți din alte localități.

Oamenii le cer autorităților să ridice restricțiile impuse pentru organizarea pelerinajului.

Printre cei care au venit în faţa Mitropoliei sunt persoane de toate vârstele, inclusiv copii.

„Pelerinaj la metrou zilnic e permis! Pelerinaj la sfinţi o dată pe an – interzis! Chiar ne luaţi de proşti?”, „Guvern, avem libertatea religioasă garantată prin Constituţie. Nu poţi să îţi baţi joc de credinţa şi sufletul neamului românesc”, „Pas cu pas libertatea ni se ia. Mai întâi mişcarea, apoi exprimarea religioasă”, „Dumnezeu este cu noi, fiţi curajoşi” – sunt câteva dintre sloganurile scrise pe foi A4.

Dimineață, pelerinii au continuat să vină la Mitropolia din Iași, la fel ca în zilele precedente. Acces înăuntru, la moaște, au avut doar cei cu domiciliul în municipiul Iași. Ceilalți pelerini au fost opriți la poartă. O femeie care a venit din Bacău nu a putut intra în biserică, așa că a lăsat pomelnicele unui voluntar.

Câteva ore mai târziu, a apărut informația că Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, nu este de acord cu aceste reguli și că ar cere autorităților să permită accesul tuturor credincioșilor la sărbătoarea religioasă.

Mitropolia a transmis că se angajează să ia măsuri de prevenție sanitară la raclă, să asigure un plexiglas deasupra, pe care urmează să îl dezinfecteze în fiecare oră.

Vineri seară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca la pelerinaj să poată intra și angajații Arhiepiscopiei Iașilor, studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Teologie, preoții voluntari, dar și toți cei care au un însemn distinctiv – un ecuson eliberat de Arhiepiscopia Iașilor.

Pelerinii din alte localități tot nu vor avea acces în interiorul catedralei.

Vestea i-a animat pe credincioși, care au început să vină la Mitropolie în număr tot mai mare.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis pe 5 octombrie că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au declarat iniţial că Sărbătoarea Sfintei Parascheva nu este afectată şi au menţionat că Sfânta Liturghie va fi oficiată pe 14 octombrie, cu prilejul prăznuirii hramului Cuvioasei, şi au îndemnat credincioşii din afara Iaşului la post, rugăciune şi o faptă bună pe care le-ar fi făcut şi în timpul dedicat pelerinajului, notează Agerpres.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis pe 6 octombrie că „Arhiepiscopia Iaşilor are obligaţia delimitării raclei cu Moaştele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, preotul Constantin Sturzu, a declarat că Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi organizată în perioada 8-15 octombrie, aşa cum era programat iniţial, ci se va desfăşura doar de hram, în ziua de 14 octombrie, cu Sfânta Liturghie.

Pe 8 octombrie, Instituţia Prefectului Iaşi a informat presa că a primit o adresă din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei „prin care se solicită CJSU Iaşi să iniţieze demersuri către CNSU pentru abrogarea Hotărârii nr. 47 din 5 octombrie 2020 (privind, între altele, restricţionarea accesului pelerinilor din alte localităţi la o sărbătoare religioasă). De asemenea, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a solicitat CJSU să revină asupra măsurilor prevăzute în Hotărârea nr. 35 din 6 octombrie în sensul de a lua în considerare modificarea perioadei sărbătorii Sf Cuvioase Parascheva, inclusiv anularea punctului nr. 4 din Anexa nr. 1 a respectivei hotărâri a CJSU Iaşi”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite