Protest în centrul orașului Ploiești faţă de sistarea furnizării apei calde. Directorul ADI Termo Prahova a fost demis

4 august 2022, 11:11

ACTUALIZARE Directorul Asociaţiei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Horia Tiseanu, a fost demis, joi, în urma scandalului privind sistarea apei calde în municipiul Ploieşti pentru o lună de zile.  Surse din cadrul administraţiei judeţene au confirmat, pentru Agerpres, demiterea lui Tiseanu.  El a fost numit director al ADI Termo Prahova în toamna anului trecut, iar în timpul mandatului său s-a derulat licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciului de furnizare a agentului termic în municipiul Ploieşti.

Tiseanu a fost primar al municipiului Câmpina în perioada 2004-2020.

El a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti, în 2017, într-un dosar privind fapte de abuz în serviciu, trafic de influenţă şi instigare la delapidare în formă continuată, speţa fiind încă pe rolul instanţelor.

–––-

Uniunea Asociaţiilor de Proprietari (UAP) Prahova a obţinut autorizaţie pentru organizarea acestui protest în faţa clădirii Palatului Administrativ în intervalul orar 10,00-13,00.

Manifestaţia este organizată pe fondul sistării furnizării de apă caldă în oraş, de la data de 1 august, de această situaţie fiind afectaţi circa 130.000 de ploieşteni, dar şi instituţii importante, între care şi spitalele.

Protestatarii, cei mai mulţi fiind vârstnici, notează Agerpres, scandează „Dacă nu puteţi să rezolvaţi, mai bine să plecaţi”, „Iulian, Iulian, dă-ne banii de cazan” (referire la preşedintele CJ şi al ADI Termo Prahova, Iulian Dumitrescu – n.r.), „Fără apă şi căldură să nu ieşiţi din Prefectură”,  „Cu Savin şi Iulian am ajuns iar la lighean” (Mihai Savin, directorul firmei de termoficare – n.r.).

Un participant la protest a venit cu două ibrice pe care le ciocneşte, producând zgomot.

Preşedintele UAP Prahova, Eugen Cristescu, a precizat că o listă de revendicări a fost depusă la Consiliul Judeţean, printre acestea numărându-se demiterea de urgenţă a directorului ADI Termo Prahova, Horia Tiseanu, identificarea surselor bugetare pentru punerea în aplicare a soluţiilor alternative care să permită repararea cazanului de apă fierbinte (CAF) 2 de la CET Brazi sau găsirea altor soluţii pentru livrarea apei calde, dizolvarea ADI Termo Prahova, dacă se consideră că nu îşi dovedeşte eficienţa pentru scopul pentru care a fost organizată.

De asemenea, manifestanţii cer ca autorităţile să impună operatorului de termoficare să reia de urgenţă furnizarea apei calde.

Oamenii solicită ca problema să fie rezolvată în cursul zilei, în caz contrar protestele urmând să continue.

Preşedintele CJ Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat, marţi, rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti.

„Azi a avut loc şedinţa AGA, am reziliat contractul de delegare a serviciului de termie. Principalul motiv a fost că ei aveau în contract obligativitatea furnizării apei calde către ploieşteni şi nu au respectat asta. Nu există vreun motiv ca să fi oprit CET-ul în acest moment. Pe această cale, cu ajutorul dumneavoastră o să îi somăm ca să înceapă livrarea de apă caldă cât mai curând posibil”, a declarat Dumitrescu, după şedinţa AGA ADI Termo Prahova.

Conform contractului, operatorul are obligaţia de a asigura furnizarea apei calde în oraş pe o perioadă de maxim 90 de zile de la reziliere.

Aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază, de luni dimineaţă, de apă caldă ca urmare a unor lucrări care, conform operatorului de termoficare, vor dura circa 30 de zile, o parte dintre spitalele care funcţionează în oraş, între care cel de Pediatrie şi Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) fiind, de asemenea, afectate.

Demararea acestor lucrări a fost anunţată, săptămâna trecută, de noul operator al Ploieştiului – Termoficare Prahova SA – prin intermediul unor afişe lipite la scările de bloc, iar apoi printr-un comunicat de presă.

„Odată cu preluarea capacităţilor de producţie de la fostul operator care a asigurat serviciile de furnizarea a apei calde menajere şi a termiei în Municipiul Ploieşti, o comisie tehnică cu sprijinul experţilor externi, desemnată să evalueze starea instalaţiilor, a întocmit un raport complex privitor la starea echipamentelor preluate. În acest moment, Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 este singura sursă de producere a energiei termice care este utilizabilă, restul surselor de producţie fiind inoperabile, din motive tehnice sau de reglementare. Caracterul urgent al operaţiunii de reparaţie a singurei surse de producţie a energiei termice, respectiv a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 din CET Brazi, dar şi realitatea tehnică din teren, obligă SC Termoficare Prahova SA să ia măsura nedorită de sistare a furnizării apei calde menajeră pe raza municipiului Ploieşti, începând cu data de 1 august, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile. SC Termoficare Prahova SA a adresat partenerilor din cadrul autorităţilor publice locale propunerea de a asigura, în perioada operaţiunilor de reparaţii, o sursă alternativă de furnizare a apei calde menajeră, prin închirierea şi instalarea a două Cazane Mobile de Apă Fierbinte”, se arăta în comunicatul operatorului.

Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat, în luna mai, de o asociere formată din Geotherm Distribution SA şi Gas & Power Trading SRL.

Licitaţia a fost organizată după ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anunţat, în octombrie 2021, rezilierea înainte de termen a contractului în baza căruia asigura serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploieşti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite