Protest în benzinăriile din Capitală. Asociația Benzinarilor Particulari din România susține că prețurile carburanților nu ar trebui să depășească 7 lei

22 iunie 2022, 08:25

Conducătorii auto sunt revoltați de prețurile mari cerute pentru litrul de combustibil.

Oamenii au mers în benzinării și au alimentat de sume foarte mici, după care au plătit cu cardul. Practic, stația nu s-a ales cu mare lucru, după plata comisioanelor bancare. Astfel șoferii reușesc să blocheze stațiile de alimentare cu carburant.

Benzina standard se vinde în stații cu prețuri între 8 lei și 56 de bani și 8 lei și 76 de bani, iar motorina obișnuită costă între 9 lei și 12 bani și 9 lei și 31 de bani.

Asociația Benzinarilor Particulari din România susține că prețurile carburanților nu ar trebui să depășească 7 lei.

Scumpirea carburanţilor agită spiritele nu doar în rândul şoferilor, ci şi pe scena politică. PSD vrea plafonarea preţurilor, astfel încât tariful să coboare spre 7 lei pe litru.

Social democrații ar lua în calcul un nivel maxim al prețurilor de 7 lei pe litrul de benzină, potrivit unor surse politice citate de presa online.

Propunerea va fi discutată în coaliția de guvernare și ar trebui adoptată prin ordonanță de urgență ca să se aplice cât mai repede, crede Marcel Ciolacu.

Este o idee pe care liberalii nu par să o agreeze.

Florin Cîțu (PNL):Aceste intervenții cu bocancii în economie îmi aduc aminte de sistemul comunist. (…) Țin minte că și în perioada 2020 se țipa foarte mult, la fel – să plafonăm prețurile, nu știu ce. Și atunci am spus că acestea duc la penurie„.

Și patronatele, și analiștii economici avertizează că o astfel de măsură va avea și consecințe nedorite.

Consiliul Concurenței evită să comenteze propunerea de plafonare a prețurilor. Potrivit legii, astfel de măsuri pot fi adoptate pentru o perioadă de 6 luni și prelungite apoi câte 3 luni, dacă există în continuare motive.

Zilele trecute, oficialii de la Concurență spuneau că, deși majorările sunt spectaculoase, nu există indicii despre înțelegeri de tip cartel.

Prețul carburanților a tot crescut în contextul războiului din Ucraina. Motorina standard a ajuns să coste 9,2 – 9,3 lei, iar benzina 8,6 – 8,7 lei.

Benzina s-a scumpit cu 37% de la începutul anului, când costa, în medie, 6 lei și 20 de bani litrul. La motorină, creșterea e și mai mare, de aproape 50%. Practic, la cei 6 lei și ceva plătiți atunci pe litru, s-au mai adăugat 3.

Mai multe țări europene au plafonat prețul carburanților, în timp ce altele au găsit modalități alternative de a-i susține pe consumatori. Ungaria, Bulgaria și Slovenia au acum prețuri mai mici ca noi la benzină și motorină.

În schimb, în țările nordice sau în Franța și Germania, prețurile sunt mai mari ca în România.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă