Protest față de modificările aduse la Legea vânătorii. Judecătorii CCR dezbat constituționalitatea acestei legi

26 ianuarie 2022, 21:20

Așa au ales să protesteze câțiva membri ai comunității Declic.

Activiștii sunt nemulțumiți de faptul că, potrivit noii legi, fiecare vânător dintre cei aproximativ 70.000 câți sunt în țara noastră, va putea împușca o anumită cotă de păsări pe zi, fără a se ține cont de numărul de vânători care pot ieși cu pușca pe câmpuri și în păduri în aceeași zi.

Ana Răcheleanu, reprezentant Declic: Proiectul nu precizează numărul maxim de vânători care pot vâna într-un sezon, ceea înseamnă că riscul ca păsările sălbatice să fie vânate până la dispariție este extrem de mare.

Complet neadevărat, susțin reprezentanții vânătorilor.

Radu Ghidău, avocat, Asociaţia Federaţiilor Vânătoreşti: Problema este falsă că dispar păsări. Vorbim de păsări migratoare, populația este de milioane. Spre exemplu, la rața clasică, cea cu cap verde, sunt 18 milioane de exemplare la nivelul Europei. Din acest punct de vedere nu există absolut niciun pericol.

O altă prevedere controversată a noii legi a vânătorii se referă la micșorarea stagiului de obținerea a permisului de vânător, de la un an la șase luni.

Ana Răcheleanu, reprezentant Declic: Ceea ce înseamnă că vor fi mai mulți vânători și mai slab pregătiți.

Radu Ghidău, avocat, Asociaţia Federaţiilor Vânătoreşti: Absolut nimic din programă nu se schimbă, ci va fi doar mai intensiv, timp de șase luni.

Cele două modificări aduse Legii vânătorii vor fi dezbătute de judecătorii Curții Constituționale pe 9 februarie.

Dacă legea va fi considerată neconstituțională, atunci președintele va avea motiv să o întoarcă în Parlament pentru reexaminare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă