Protest cu lapte praf la Bruxelles. Care sunt nemulţumirile agricultorilor din mai multe ţări europene

23 ianuarie 2017, 22:27

Furia producătorilor de lapte e cauzată de faptul că anul trecut Uniunea Europeană a creat un stoc echivalent cu 4 miliarde de litri de lapte sub formă de pudră, cu scopul de a încerca să stabilizeze preţurile, într-un moment de criză de supra-producţie.

Din luna noiembrie, aceste stocuri au început să fie treptat injectate în piaţă, iar efectul a fost reducerea preţului laptelui.

Agricultorii se plâng de faptul că laptele pe care îl vand e la preţuri mult prea mici, care nu le acoperă costurile de producţie.

De altfel, această problemă a început să se facă simţită încă de anul trecut, când Uniuea Europeană a suprimat cotele la lapte, creând presiune în sistem şi aducându-l în pragul falimentului.

Producătorii explică de ce acest lapte praf este atât de nesănătos pentru piaţă.

Christian Wiertz, vicepreşedinte sindicatul belgian al producătorilor de lapte:  „Acest lapte praf îngheaţă preţurile într-un moment  în care preţul în mod normal ar trebui să crească.  Acest praf creează probleme şi pe pieţele  din Africa trimite în faliment producătorii locali,  apoi ne întrebăm de ce avem  atâţia imigranţi din Africa.  Trebuie să le lăsăm piaţa în pace,  să poată trăi decent la ei şi nu să vină aici.”

Potrivit estimărilor făcute de producători, costul producerii unui litru de lapte se situează în jurul a 50 de eurocenţi, în timp ce preţul de vânzare nu depăşeşte 30 de eurocenţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite