Protest al judecătorilor și procurorilor în Capitală și în țară față de modificările legilor justiției și codurilor penale

18 decembrie 2017, 09:22

1000 procurori și judecători au stat tăcuți pe treptele Palatului de Justiție din Capitală și au apins luminile telefoanelor.

Magistrații din Cluj, Sălaj și Maramureș au ieșit în faţa palatelor de justiţie, cu robele în mâini pentru a protesta față de modificările aduse legilor justiției și codurilor penale.

Magistraților li s-au alăturat și unii clujeni care le-au adus flori și i-au aplaudat minute în șir.

Președintele executiv al PSD, Nicoale Bădălău, le-a amintit însă magistraților că nu au voie să protesteze.

CSM a dat un comunicat în care a atras atenția că protestul magistraților ar trebui să le dea de gândit politicienilor.

Într-un răspuns pentru TVR, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat că e necesar ca parlamentarii să obțină un punct de vedere al Comisiei de la Veneția privind schimbările din legile justiției și codurile penale.

ACTUALIZARE Protestul magistraților desfășurat pe treptele Palatului de Justiție din Capitală s-a încheiat în jurul orei 18.00

ACTUALIZARE Este un protest fără precedent al magistraților: protestează față de modificarea legilor justiției și codurilor penale. La ora 17.00, câteva sute de magistrați protestează pe treptele Palatului de Justiție din București. Sunt procurori și judecători de la instanțele și parchetele din Capitală, dar și din provincie: Constanța, Craiova, Slatina. Poartă în mâini coli de hârtie pe care este scris jurământul parlamentarilor: Jur să apăr Constituția și legile țării, libertățile și drepturile fundamentale. Magistrații susțin că prin modificările legilor justiției parlamentarii nu apără drepturile cetățenilor, relatează Alex Costache.

ACTUALIZARE Activitatea Judecătoriei Deva va fi oprită, zilnic, timp de o oră, în intervalul 11.30 – 12.30, până la sfârşitul anului, în semn de protest faţă de modificările preconizate să fie aduse la legile justiţiei, notează Agerpres.

Judecătorii de la Tribunalul Olt au protestat în tăcere şi fără robe, timp de o jumătate de oră, între 13.30 şi 14.00, în faţa Palatului de Justiţie. Au anunțat că vor protesta zilnic pentru a-şi exprima public dezacordul faţă de iniţiativele legislative de modificare a Codului Penal şi a Codului de procedură penală.

Iar magistraţii Judecătoriei Brăila au protestat în tăcere, începând cu ora 14.00, pe treptele Palatului de Justiţie.

ACTUALIZARE Călin Popescu Tăriceanu: Politica în acest domeniu este făcută de Parlament, iar magistrații aplică legea. Cred că suntem într-o societate liberă în care fiecare are un drept fundamental, acela de a-și exprima părerea. Și noi avem părerea noastră și Opoziția are o părere. Decizia finală îi revine camerei decizionale.

ACTUALIZARE La ora 12.00, în fața Palatului de Justiție, au ieșit aproximativ 120 de judecători și procurori din județul Cluj. Aceștia au protestat în tăcere. O parte dintre aceștia vor pleca astăzi spre București, unde marți vor participa la comisiile de specialitate din Parlament.

 

Protestul a fost anunţat pe Facebook de judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj.

Constituţia României interzice greva magistraţilor, însă, aceştia pot folosi anumite forme de protest.

Judecătorul Cristi Danileţ a spus că modificarea Legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale ar duce la blocarea unor anchete sau la ştergerea rezultatelor unor dosare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite