Protest de amploare al femierilor bulgari! Agricultorii de la sud de Dunăre sunt revoltați că autoritățile de la Sofia au decis să reia importurile de cereale din Ucraina și au blocat inclusiv vămile cu România. Și fermierii români amenință cu proteste în situația în care Guvernul nu va găsi o soluție la importurile de grâne din Ucraina. Guvernul de la București așteaptă de la Kiev un plan de măsuri pentru controlul transporturilor si dă asigurări că fermierii români nu vor fi afectați de eliminarea restricțiilor.
Șoferii care au vrut să intre în Bulgaria prin vama Giurgiu-Ruse s-au trezit în fața unei surprize neplăcute. Traficul era blocat de zeci de tractoare ale fermierilor bulgari, care au ocupat șoselele chiar la intrarea în orașul Ruse.
Unii români care au afaceri în zonă au lăsat mașinile în vamă și au intrat pe jos în Bulgaria.
Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Din cauza protestului, Vama Giurgiu-Ruse a fost complet blocată. De exemplu, la intrarea în Bulgaria s-au format coloane de mașini. Numai la ora 11.00 timpul de așteptare depășise o oră.
Fermierii bulgari sunt revoltați că Guvernul a permis reluarea importurilor de cereale din Ucraina. Asta după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicția la importul de grâne din Ucraina după 15 septembrie.
Ivan Doncev, fermier din Ruse, Bulgaria: Principalul motiv îl reprezintă importul de bunuri din Ucraina. Dar nu doar cereale. E vorba de carne, animale vii, lapte. Ei importă totul din Ucraina şi noi nu mai avem pieţe de desfacere.
Proteste similare au avut loc în toată țara. Și fermierii români amenință că încep protestele, dacă autoritățile nu iau măsuri în privința importurilor de cereale din Ucraina.
IONEL ARION, preşedinte, Federaţia PRO AGRO: Ne aşteptăm undeva între 5 şi 7 milioane de tone din Ucraina să rămână în România anual. Ceea ce înseamnă că este exact necesarul de cereale al consumului în România. Ori cu asta nu putem fi de acord.
Ministrul Agriculturii vrea să interzică importurile de cereale din Ucraina încă o lună. Între timp, autoritățile române așteaptă un răspuns din partea celor ucrainene cu privire la modul în care vor să controleze exporturile de grâu, porumb, rapiță și orz, în perioada următoare.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Pentru o perioadă de 30 de zile trebuie să se realizeze acele licențe de import care trebuie discutate cu fiecare țară în parte din cele cinci afectate de război. În cele 30 de zile nu va intra niciun bob pe teritoriul României.
Marcel Ciolacu, premierul României: Eu garantez că niciun gram de cereale din cele patru prinse până acum în interdicție nu vor fi importate pe teritoriul României.
Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat, prin decizii unilaterale, că interzic în continuare importurile de cereale din Ucraina. Cu toate acestea, au fost proteste şi în Ungaria, unde sute de fermieri au blocat un punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Un oficial ucrainean, citat de publicaţia Politico, a declarat că ţara sa este pregătită să-şi dea în judecată vecinii. Miniștrii Agriculturii din alte state europene critică inițiativa celor trei țări.
Luis Planas, ministrul Agriculturii din Spania: Faptul că oricare ţară membră (...) ia unilateral măsuri de restricţionare a accesului la piaţa unică este, în opinia mea, ceva în afara legislaţiei, dar este atributul Comisiei Europene să judece.
Cem Ozdemir, ministrul Agriculturii din Germania: Este o solidaritate cu jumătate de normă. Când ne convine este solidaritate, iar când nu ne convine, nu este solidaritate. Regret asta foarte mult, pentru că singura persoană care profită este Vladimir Putin.
Fermierii bulgarii au anunțat că vor continua protestele în capitala Sofia.