Protest al ceferiștilor în fața Ministerului Transporturilor. Angajații căilor ferate vor o majorare salarială de 50%

11 aprilie 2019, 10:30

Încă de la primele ore ale dimineții, peste 1.000 de ceferiști, veniți din toată țara, au protestat în fața Ministerului Transporturilor.

Sunt nemulțumiți că sunt plătiți chiar și cu salariul minim pe economie. Cer un statut al personalului feroviar și condiții mai bune de muncă.

Ceferistii cer trenuri noi. Parcul de locomotive și vagoane al CFR Călători a ajuns la o vechime medie de 39 de ani.

Ultima achiziție importantă de trenuri a avut loc în 2003, când au fost cumpărate cele 120 de „Săgeți Albastre”. Și liniile sunt vechi: peste 7.000 de kilometri sunt restanți la reparații capitale dintr-un total de peste 19.000. Din aceste motive deraierile sunt tot mai dese.

Angajații CFR amenință că intră în grevă generală dacă lista de revendicări nu va fi aprobată. Cei mai afectați vor fi tot călătorii.

Reprezentații Ministerului Transporturilor continuă negocierile cu sindicaliștii pentru a evita oprirea trenurilor chiar în plin sezonul estival.

Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România: „Ne trebuie o majorare salarială de 50% din salariul de bază, pentru că vrem respect pentru ceferiști. La ora actuală, jumătate din ceferiști sunt la salariul minim brut pe economie. Este inadmisibil ca ceferiștii, care nu cu mult timp în urmă aveau salarii mai mari decât doctorii, decât cei din învățământ, mai mari decât cei din construcții, să ajungă acum la salarii de necalificați. Vrem să nu se mai tergiverseze aprobarea Statutului personalului feroviar, vrem investiții în materialul rulant. Rolul mitingului nostru este urgentarea aprobării bugetului de venituri și cheltuieli ale unităților feroviare, care să cuprindă și creșterile salariale pe care le-am spus, și, în ultima zi de negociere a contractelor colective de muncă, va fi grevă generală. Deci probabil în data de 15 iulie, la 12 noaptea, se vor opri trenurile de călători dacă nu vom avea creșterile salariale solicitate, investiții în material rulant de cale ferată și îmbunătățirea condițiilor de muncă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite