Festivalul de conferinţe "Despre lumea în care trăim" continuă şi anul acesta, într-o variantă online. Scriitorii Radu Paraschivescu şi Ioana Pârvulescu, profesorul de ştiinţe politice Valentin Naumescu și analistul Sorin Ioniță sunt invitaţii acestei ediții, care a început astăzi. În deschidere, Radu Paraschivescu, cu o conferinţă în care explică mecanismele bunei informări. Mirela Nagâț, realizatoarea emisiunii "Cooltura", l-a invitat pe Radu Paraschivescu să detalieze câteva dintre capcanele în care putem cădea în noianul de informaţii şi manipulări.
"Am să fac o prezentare pornind de la mecanismele simple, simplissime, pe care le știe și cred că le și practică multă lume, de tip minciună, dar și aici vom avea minciuna benignă, din categoria 'mi-am uitat caietul acasă', minciuna malignă, din categoria 'FSN nu se va transforma în partid politic și nu va candida la alegeri', și cosmetizarea propagandistică a adevărului", a detaliat, pentru emisiunea "Cooltura", scriitorul Radu Paraschivescu.
"Vin după ele niște mecanisme de deformare care au ținte precise și care știu exact pe ce pedală să apese, unde este punctul sensibil, cum poate fi fructificată, știu eu, stima de sine, sau deficitul de stimă de sine al unui om, cum poate fi fructificată starea de sănătate sau starea financiară a altui om, cum se poate provoca panică, tot felul de lucruri pe care eu le voi ordona în câteva criterii, în câteva iluzii și am numit aici iluzia revirimentului medical, pornind de la multe lucruri și cazuri pe care noi le știm, la care am asistat, leacurile miracol de pildă, prescrise celor care sunt săraci, disperați și nu au mijloacele corecte de a se informa. Pe urmă, iluzia prosperității - să ne gândim la fenomenul Caritas, de exemplu. Vom avea firește, pe urmă, și iluzia protecției divine. Vom încheia setul de iluzii românești cu iluzia, cum să-i spun eu, excepționalismului românesc, varianta lui de uz curent - 'nimeni nu-i ca noi'".
Intervenția integrală în emisiunea "Cooltura", în secțiunea VIDEO