Propunerile Băncii Mondiale pentru pensiile speciale. Printre variante: introducerea unei impozitări progresive pentru acea parte de pensie specială plătită de la bugetul de stat

26 februarie 2023, 18:55

În calitate de consultant al Ministerului Muncii, Banca Mondială a venit cu observații pe proiectul de lege privitor la pensiile de serviciu, care se dezbate de aproape o lună în comisiile de specialitate ale Senatului.

Experții internaționali propun, printre altele, introducerea unei impozitări progresive pentru acea parte de pensie specială plătită de la bugetul de stat. Aceştia mai recomandă alinierea sistemului de indexare a pensiilor magistraților, mai generos în prezent decât pentru alte categorii, la regula valabilă pentru ceilalți.

Banca Mondială vine cu modificări şi în privința pensiilor de serviciu ale lucrătorilor din aviaţie şi propun varianta diminuării acestora sau chiar a eliminării lor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că recomandările Băncii Mondiale vor fi analizate cu atenție de întregul executiv și vor fi reținute acele soluții care nu implică riscul ca reforma pensiilor de serviciu să fie atacabilă în justiție.

Marius Budăi, ministrul Muncii: Eliminarea posibilităţilor de exemplu de a abuza de sistemul de pensii de serviciu este un element principal, şi mai ales reducerea cheltuielilor. Trebuie eliminate aceste inechităţi între sistemul public de pensii şi acest sistem de pensii de serviciu. (…) Este un proiect al întregului guvern, nu este al Ministerului Muncii, nu Ministerul Muncii are în coordonare toate reformele și întregul guvern trebuie să participe la realizarea acestei reforme.

Analiștii consideră că reforma trebuie să privească și regulile după care se acordă pensiile unor categorii speciale.

Constantin Rudnițchi, jurnalist economic:Dincolo de pensiile acum aflate în plată, care cred că vor fi destul de complicat de schimbat, poate prin acest sistem de impozitare, altfel nu văd cum, (…) schimbările vor fi atacate în instanță. Cred că pentru viitor trebuie să se meargă pe o altă variantă, mai echitabilă. (…) Tot ce numim pensii speciale au un mod special de calcul al pensiei şi în același timp un mod special al vârstei la care se iese la pensie. Şi atunci cred că aici ar trebui să fie o revizuire.

Reforma sistemului de pensii speciale este o obligație pe care România și-a asumat-o prin PNRR. De realizarea acestei reforme depinde și obținerea celei de-a treia tranşe, în valoare de 3 miliarde de euro, programată pentru lunile mai-iunie ale acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite