Guvernul britanic propune Uniunii Europene o uniune vamală temporară după ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar, pentru a avea o tranziție lină. Ministrul pentru Brexit, David Davis, este de părere că un astfel de aranjament ar fi în interesul ambelor părți pentru ca afacerile să nu aibă de suferit. Negociatorul european Michel Barnier a replicat că propunerea poate avansa negocierile, însă că, deocamdată, drepturile cetățenilor sunt prioritatea discuțiilor. O corespondență de la Bruxelles, de Lucian Pîrvoiu.
În opinia ministrului britanic pentru Brexit, continuarea afacerilor pe cele două maluri ale Canalului Mânecii este o prioritate, având în vedere că schimburile comerciale dintre cele două părți sunt importante și aproape egale: britanicii exportă în Europa bunuri de 230 de miliarde de euro, în timp ce cumpără de pe continent bunuri și servicii in valoare de 290 de miliarde.
Este în interesul lor, nu cred că BMW și-ar dori o graniță care să le încetinească operațiunile sau să le crească costurile administrative. Nici Siemens nu va dori asta. Portul Rotterdam va dori și el să aibă operațiuni eficiente - cel mai mare port din Europa va avea interesul de a putea opera eficient. Cred că este în interesul tuturor, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.
Negociatorul șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a apreciat propunerea drept una care ar putea duce la avansarea în negocieri. Totuși, deocamdată, pe agenda discuțiilor este prioritar dosarul drepturilor cetățenilor după divorțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.