Propunerea premierului: Salariul minim să fie mărit de anul acesta. Ce spun patronatele și sindicatele

17 septembrie 2021, 18:20

Premierul Florin Cîțu, la Tema Zilei: Mă gândesc să facem o creștere de 8 la sută, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10 la sută pe care o propun cei de la sindicate. (…) Trebuie să vorbesc cu patronatele. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate companiile să știe exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim.

Este propunerea pe care premierul o va prezenta partenerilor sociali în Consiliul Naţional Tripartit. Nu o agreează însă patronatele, care reprezintă firmele private mici şi mijlocii.

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii: Nu suntem de acord cu o astfel de abordare. Luna decembrie sau noiembrie este o lună în care se închid bugetele companiilor. În niciun caz ei nu pot să mărească salariile în luna noiembrie.

Sindicatele salută propunerea de a devansa majorarea, dar cer să vină şi cu o creştere a deducerilor personale prin Codul Fiscal, ca oamenii să şi simtă ceva în plus.

Din acelaşi motiv, patronatele cer să fie îngheţate contribuţiile la nivelul salariului minim actual, de 2.300 de lei. Cei aproximativ 200 de lei în plus le-ar rămâne în mână angajaţilor. Altfel, aproape jumătate din suma adăugată la brut merge în vistieria statului.

DUMITRU COSTIN, preşedinte, Blocul Naţional Sindical: Câştigătorul ar fi bugetul de stat şi mai puţin cetăţeanul. Dublată măsura cu creşterea deducerilor personale ar duce undeva la o sumă netă mult mai consistentă care ar putea să atenueze într-o oarecare măsură creşterea de preţuri la bunuri şi servicii.

Creşterea salariului minim trebuie însoţită şi de măsuri care să stopeze scumpirea energiei, avertizează patronatele, care se tem că altfel firmele nu vor mai putea susţine costurile.

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii: Dacă aceste scumpiri vor da năvală peste întreprinderile mici şi mijlocii, pe de o parte, degeaba mai mărim noi salariile minime, pentru că toată lumea va avea de pierdut, pe de altă parte – nu vor mai avea puterea să mărească aceste salarii minime.

Întreprinzătorii, loviţi deja de lipsa forţei de muncă, propun şi alte soluţii pentru a sprijini angajaţii încadraţi cu salariul minim. Ei cer scutire de impozit pentru tichetele de masă, voucherele de vacanţă sau alte tipuri de tichete. Iar dacă profitul companiei e împărţit cu salariaţii, banii în plus pe care-i primesc oamenii să nu fie impozitaţi.

Aproximativ 1,6 milioane de angajaţi au pe contract retribuţia minimă, potrivit datelor de la Ministerul Muncii. Partenerii sociali au tot cerut o formulă pentru creşterea anuală, predictibilă, a salariului minim.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite