Propunerea Comisiei Europene de ridicare a MCV pentru România mărește miza Consiliului JAI din 8-9 decembrie, unde se va discuta și aderarea țării noastre la Spațiul Schengen

22 noiembrie 2022, 20:41

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene: Am adoptat raportul MCV al României. Concluzia documentului este că România a făcut suficiente progrese pentru a întruni angajamentele din MCV şi toate dosarele pot fi închise. De acum, Comisia nu va mai monitoriza România şi nu va mai raporta despre România prin MCV, ci doar în contextul raportului anual al Comisiei privind statul de drept al tuturor statelor membre.

Așa a sunat anunțul făcut de vicepreședintele Comisiei Europene, în această după-amiază. Printre reformele notabile menționate în raport sunt și legile justiției, adoptate și promulgate recent de președintele Iohannis.

Klaus Iohannis, președintele României: Avem așadar confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției.

Premierul salută decizia comisiei și spune că România a intrat într-o logică a consolidării statutului european.

Premierul Nicolae Ciucă: Rămânem ferm ancorați în viziunea pro-europeană a României, clară și pe termen lung, o viziune europeană bazată pe unitate, democrație, stat de drept și valori împărtășite în mod egal de toate statele membre, pe baza acelorași instrumente.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD: În acest moment, presupun că nu mai există nicio barieră pentru aderarea României la Schengen. În acest moment, România, și sper mai ales după 8 decembrie, când vom intra în Spațiul Schengen, România este cu toate drepturile în interiorul Uniunii Europene.

Mecanismul de cooperare și verificare a fost de multe ori un motiv invocat de statele care se opun intrării țării noastre în Spațiul Schengen.

Ovidiu Nahoi, redactor șef RFI: Acum acest motiv este pe cale de a fi înlăturat. Nu spun că a fost înlăturat, pentru că mai aşteptăm o încuviinţare a statelor membre.

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.

–––––––––––––––––––––

Prin ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, România ar scăpa și de un obstacol important din calea aderării la Spațiul Schengen. Cum este văzută la nivel european această decizie și ce urmează pentru țara noastră ne explică Lucian Pîrvoiu, în direct de la Strasbourg: Nu trebuie să ne grăbim, pentru că pe 28 noiembrie va avea loc o reuniune a așa-zisului Grup ad-hoc de lucru pentru mecanismul de cooperare și verificare pentru România și Bulgaria care se va întâlni la Bruxelles și va analiza această propunere a Comisiei Europene de ridicare a MCV pentru România, dar și pentru Bulgaria. Deci cele două țări vor fi analizate în această ședință din 28 noimbrie, unde și de acolo avem posibilitatea să descoperim că olandezii sau austriecii vor avea ceva de spus împotriva țării noastre. Dacă nu va exista opoziție, subiectul MCV va ajunge pe masa Consiliului de Justiție și Afaceri Interne întâmplător, pentru că orice chestiune care se discută în grupuri de lucru ajunge pe masa Consiliului următor. Or, acesta este Consiliul JAI, care devine dublu important, pentru că avem, pe de o parte, această ridicare a MCV și pe de alta, aderarea la Spațiul Schengen. Vă pot confirma că aderarea României și a Bulgariei și aderarea Croației, ca subiect separat, se află pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite