Propunere: Încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele UE ar putea fi considerată infracţiune

Comisia Europeană a propus, miercuri, ca încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre UE să fie considerată infracţiune. Decizia ar permite guvernelor UE să confişte activele companiilor şi persoanelor care evită restricţiile pe care Bruxelles-ul le-a aplicat Moscovei, relatează Reuters.

25 Mai 2022, 17:43 (actualizat 25 Mai 2022, 17:46) Știrile TVR |
Foto: Pixabay

Încălcarea sancţiunilor impuse de UE Rusiei reprezintă în prezent o infracţiune penală în 12 state membre. Este fie o infracţiune administrativă, fie o infracţiune penală în 13 ţări, iar alte două o consideră doar o infracţiune administrativă, a declarat comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders.

Astfel, penalităţile aplicate pentru încălcarea sancţiunilor variază în consecinţă în cadrul blocului comunitar.

Propunerea Comisiei urmăreşte să unifice această abordare pentru a transforma evitarea sancţiunilor într-o infracţiune gravă la nivelul tuturor celor 27 de naţiuni, a mai declarat el.

„Propunerile de astăzi urmăresc să asigure că activele persoanelor şi entităţilor care încalcă măsurile restrictive pot fi confiscate efectiv în viitor”, a anunţat Comisia într-un comunicat.

UE a îngheţat până la ora actuală 10 miliarde de euro în active fizice şi peste 20 de miliarde de euro în conturi bancare ale oligarhilor ruşi care finanţează războiul Kremlinului în Ucraina.

Avocații și bancherii

Înainte ca aceste bunuri să poată fi confiscate şi vândute, oligarhii ar trebui mai întâi să fie condamnaţi fie pentru încercarea de a evita sancţiunilor, fie pentru alte infracţiuni, iar activele confiscate ar trebui să aibă legătură doar cu acea infracţiune.

Noua lege a Uniunii, care trebuie să fie aprobată în unanimitate de toate guvernele statelor membre şi să obţină o majoritate în Parlamentul European, i-ar viza şi pe cei care ajută la încălcarea sancţiunilor, cum ar fi avocaţii sau bancherii care colaborează cu cei care evită restricţiile.

De asemenea, Comisia a propus să faciliteze, în general, confiscarea activelor infractorilor în UE, în vederea impunerii unui ordin imediat de îngheţare cu scopul de a preveni mutarea activelor, înainte ca o hotărâre judecătorească adecvată să confirme acest lucru.

Comisia estimează veniturile anuale ale grupărilor infracţionale din UE la 139 de miliarde de euro, dintre care doar 2% sunt îngheţate de autorităţi. Numai jumătate din activele îngheţate sunt ulterior confiscate.

Multe state membre UE nu dispun de cadre juridice suficient de solide care să înlesnească confiscarea activelor provenite din săvârşirea de infracţiuni, situaţie care facilitează posibilitatea infractorilor de a-şi ascunde resursele şi de a beneficia de pe urma activităţilor ilegale.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI