Propunere în China: Copiii să petreacă maximum două ore pe telefon pe zi

China își propune să reducă dependența copiilor de telefoane
China își propune să reducă dependența copiilor de telefoane
3 august 2023, 17:49

China își propune să reducă dependența copiilor de telefoane și să cultive în schimb „moralitatea bună” și  „valorile socialiste”. Instituția cere ca toate dispozitivele mobile, aplicațiile și magazinele de aplicații să aibă un „mod minor” încorporat, care ar restricționa timpul zilnic pe ecran la maximum două ore pe zi, în funcție de grupa de vârstă. Copiii sub 8 ani ar putea să-și folosească telefoanele doar 40 de minute pe zi, în timp ce cei între opt și 16 ani ar avea voie o oră. Adolescenții de peste 16 ani și sub 18 ani vor avea două ore. După 30 de minute de folosire a dispozitivului, toți copiii, indiferent de vârstă, vor vedea pe ecran o avertizare cum că ar trebuie să-și odihnească ochii.

Conform proiectului, care este în dezbatere publică până în 2 septembrie, copiii și adolescenții care folosesc dispozitive în modul minor ar vedea automat aplicațiile online închise atunci când limitele de timp impuse sunt depășite. De asemenea, li s-ar oferi „conținut bazat pe vârstă”. În plus, niciun om sub 18 ani nu ar putea să mai acceseze telefonul între ora zece seara și șase dimineața.

Există și excepții în proiect. Părinții ar putea trece peste restricțiile de timp, iar anumite servicii educaționale și de urgență nu ar fi supuse limitelor de timp.

Părinții intervievați de CNN și-au exprimat în prinipiu sprijinul pentru propunere. „Cred ca e bine. Pe de o parte, le poate proteja vederea, deoarece mulți copii mici nu se pot opri în timp ce urmăresc ceva ce le place”, a spus o mamă a doi copii din provincia Zhejiang din estul Chinei, care nu a dorit să-și dea numele. „Pe de altă parte, este mai ușor pentru noi, părinții, să controlăm timpul petrecut pe ecran de copiii noștri. Cel mai important – conținutul din modul minor este mai pozitiv și mai sănătos”, a punctat ea.

„Eficacitatea noilor măsuri propuse poate depinde de acceptarea părinților”, potrivit unui tată de doi copii din orașul Zhuhai din sud-estul Chinei, care a spus că cei mici folosesc uneori conturile părinților pentru a juca online. Regulamentul ar putea fi util pentru „a ajuta părinții să supravegheze copiii” și pentru a limita timpul petrecut pe ecran. „Chiar și noi adulții avem nevoie de ea!”, a glumit el.

Miopia a devenit o problemă națională de sănătate în China, unii experți legând prevalența miopiei în rândul tinerilor cu lipsa expunerii la lumina soarelui sau excesul de timp petrecut în fața ecranelor.

Propunerea Cyberspace Administration din China obligă furnizorii de servicii de internet mobil să creeze în mod activ conținut care „difuzează valorile socialiste de bază” și „formează un sentiment de comunitate al națiunii chineze”.

China are una dintre cele mai mari baze de utilizatori de internet din lume, cu aproximativ 1,07 miliarde de oameni din țara de 1,4 miliarde care au acces la web, potrivit Centrului de informare al rețelei de internet din China. Aproximativ unul din cinci utilizatori avea 19 ani sau mai puțin, în decembrie.

Un articol de Arina Delcea

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă