Propunere controversată a ministrului demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu: plafonarea contribuţiilor la sănătate

Declaraţie controversată a ministrului demis al Finanţelor. Este incorect ca românii cu venituri mari să achite contribuții de 10 la sută pentru sănătate, iar cei cu salarii mici sa plătească mai puțin, dar să beneficieze de aceleași servicii, consideră Dan Vîlceanu. Soluția, spune ministrul, e un plafon superior pentru contribuţia fiscală. Măsura ar fi un dezastru pentru un sistem deja subfinanţat, sunt de părere specialiştii.

11 Octombrie 2021, 17:14 (actualizat 11 Octombrie 2021, 19:17) |

Plata asigurărilor de sănătate nu funcţionează pe principiul pensiei, unde contribuţia fiecărei persoane se acumulează în timp, a explicat Dan Vîlceanu într-un interviu. Prin urmare, cei cu venituri mari sunt dezavantajați, susține ministrul demis al Finanţelor.

Dan Vîlceanu, ministru demis al Finanţelor: E incorect a cineva care primește un salariu mare să plătească 10 la sută din acel salariu și cel care primește un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleași servicii atunci când ajung la spital. Ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuția la sănătate.

La rândul său, premierul interimar Florin Cîțu a declarat că există mai multe variante pentru a reduce aceste costuri.

Florin Cîţu, prim-ministru demis: Astăzi există plafoane pentru anumite categorii. Rezultatul final e că vrem ca acest cost să fie mai mic pentru cetățeni.

Reprezentanții pacienților și experții în politici de sănătate publică susțin că o asemenea măsură ar încalca principiile pe care e fondat sistemul asigurărilor sociale.

Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate publică: Declaraţia ministrului interimar de Finanţe denotă că, pe de o parte, nu a citit legea, ca să vadă care sunt principiile de bază ale asigurării sociale de sănătate, respectiv principiul solidarității între tineri și bătrâni, sănătoși și bolnavi, și cei cu venituri mari și cei cu venituri mici, cei cu venituri mari acoperă lipsa de contribuție sau contribuția cu sume, mici din păcate majoritatea populației.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Acest principiu de solidaritate socială dispare sau este foarte limitat, dar sunt şi persoane care contribuie puţin, adică 10% din salariul minim pe economie, dar cheltuielile din fond sunt mult mai mari. După ce că este atât de mic, vine un neavenit şi spune: hai să mai reducem.

Potrivit lui Dan Vîlceanu, reducerea contribuțiilor la sănătate ar trebui gândită la pachet cu alte măsuri de reformă, ca eliminarea excepţiilor de la taxarea muncii, de care beneficiau anumite categorii profesionale.

Adrian Bența, consultant fiscal: Înţelegem două direcţii de modificare a sistemului de taxare a muncii. Pe de o parte, reducerea contribuţiei individuale la asigurările sociale de sănătate, să aibă un plafon superior. Iar al doilea îl văd eu ca o reintroducere la plata contribuţiei la sănătate şi probabil şi impozitarea pentru celelalte categorii de persoane, cum ar fi programatorii sau persoanele ce lucrează în construcţii.

În prezent, România are cele mai scăzute cheltuieli pe sănătate din Uniunea Europeană, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI