Propunere controversată: orice persoană în moarte cerebrală să devină donator, dacă nu şi-a declarat refuzul în timpul vieţii

6 noiembrie 2017, 13:40

Acum, pot fi prelevate organe de la pacienţii în moarte cerebrală doar cu acordul familiei. Există şi posibilitatea unei declaraţii la notar, prin care orice persoană poate spune că vrea să devină donator, dar medicii întreabă oricum familia. În alte ţări europene, lucrurile stau diferit.

“Ne interesează să fie înlocuit acceptul informat cu acceptul prezumat, pentru că în ţările dezvoltate cum sunt Spania, Croaţia, Belgia, care au cei mai mulţi donatori, e şi datorită modului în care legea îţi permite să prelevezi organele. La noi se întârzie foarte mult prin acceptul informat”, spune Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Această măsură i-ar ajuta pe cei care se află acum pe listele de aşteptare. Sunt în jur de 5.000 de bolnavi care au nevoie de un transplant de rinichi, 550 care aşteaptă să primească un nou ficat şi 154 care ar trebui supuşi unui transplant de cord.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant a dat vina de nenumărate ori pe fosta conducere a Ministerului Sănătăţii pentru numărul mic de donatori. „Pacienţii de pe listele de aşteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de şanse egale. Este posibil ca un pacient să fie în vârful listei de aşteptare, să existe un organ compatibil pentru acest pacient, dar nu el să fie cel care intră în sala de operaţie”, spunea în 2016, ministrul Vlad Voiculescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite