Propunere: Contribuție de solidaritate pe piața energiei electrice. Adrian Vintilă, la TVR INFO, despre piața energiei în România: ”Pare că nimic nu se schimbă”

Propunere: Contribuție de solidaritate pe piața energiei electrice
Propunere: Contribuție de solidaritate pe piața energiei electrice
30 august 2022, 10:48

Între timp, au început să apară diverse propuneri. Potrivit unui proiect, de la 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, traderii, furnizorii și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică pe piața angro vor plăti o contribuție de solidaritate din câştigurile realizate.

Procentul, însă, nu a fost stabilit. Totodată, în acelaşi text găsim şi propunerea că preţul energiei electrice şi cel al gazelor să fie plafonat până la 31 august 2023.

Astfel, pentru consumatorii casnici, propunerea de plafonare a kilowatt-ului oră la energia electrică este de 0,68 de lei, respectiv 0,8 lei, în funcţie de consum, şi 0,31 de lei per kilowatt oră, în cazul gazelor naturale.

1 septembrie ar trebui să vină cu un plan în sprijinul românilor, cum ar fi taxa de solidaritate și plafonarea prețurilor până în august 2023. Ce înseamnă acest scenariu pentru Romînia și cât poate ajuta pe termen lung a explicat la TVR INO expertul în energie Adrian Vintilă:

”În realitate, este exact același lucru pe care-l vedem și astăzi, doar că se numește altfel. Nu se mai numește plafonare de preț până la 31 marti, se numește până la 31 august. valorile sunt aceleași, pregurile de consum sunt aceleași, pare că nimic nu se schimbă. Cu excepția preșului en-gros ep piață. (…) Nu cerd că se va opri gazul rusesc pentru Europa. Cred că mai degrabă Rusia are nevoie de banii Europei, decât Europa de gazul rusesc. Nu ne putem lipsi peste noapte de gazul rusesc, dar prin măsuri de eficiență energetică putem scăpa”

Mai multe informații despre piața energiei în România, puteți afla din interviul de mai sus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite