Propunere care va mânia Rusia: Polonia dorește să găzduiască arme nucleare americane

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
5 octombrie 2022, 16:16

Cel mai mare membru NATO din Europa de Est a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar este prima oară când oficialii de la Varșovia declară că sunt în discuții cu aliații în privința poziționării de arme nucleare pe flancul central-european, ca mijloc de descurajare.

Subiectul ridică o serie de dileme legate de găzduirea în premieră de arme nucleare pe teritoriul unui membru NATO care s-a aflat cândva în spatele Cortinei de Fier.

Procedând astfel, NATO ar sfida avertismentele președintelui Vladimir Putin că Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităților militare ale alianței în fosta zonă de influență a URSS.

„Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare”, a spus Duda într-un interviu pentru ziarul Gazeta Polska, publicat miercuri. „Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la partajarea nucleară”.

Partajarea nucleară poate cuprinde orice, de la oferirea de avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară ori de avioane cu dublă capacitate, disponibile pentru roluri nucleare, și până la găzduirea efectivă a armelor nucleare pe teritoriul unui aliat. Aliați precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare.

Un diplomat de rang înalt din Varșovia a spus că planul lui Duda ar putea include oricare dintre aceste variante. Diplomatul, care a refuzat să își decline identitate deoarece nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a mai precizat că găzduirea armelor ar fi în interesul securității Poloniei, regiunii și întregii Europe.

„Am vorbit cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate” ca Polonia să primească armele, a spus Duda. „Subiectul este deschis.”

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Lege și Justiție, de guvernământ, a declarat pentru ziarul german Welt am Sontag că Polonia este „deschisă” în eventualitatea găzduirii de arme nucleare americane.

Putin a sugerat în ultimele zile că escaladarea ulterioară în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei în fața invaziei ruse, poartă discuții separate cu o serie de țări, inclusiv SUA, pentru achiziționarea de energie atomică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite