Propunere ANPC: Românii care vor să ia un credit trebuie să completeze un chestionar care să arate dacă au înțeles clauzele din contract și riscurile la care se expun

20 august 2022, 17:39

Chestionarul ar urma să fie completat doar de persoanele fizice, înainte de a lua credit. În plus, băncile trebuie să explice clienților semnificația indicilor Robor și IRCC și cum evoluția lor poate modifica ratele.

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor vrea să introducă mai multe măsuri care au ca scop informarea suplimentară a consumatorilor, înainte de a lua un credit.

SEBASTIAN HOTCA, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor: Urmare a apariţiei unor incapacităţi de plată din partea unor consumatori s-a constatat că anumiţi termeni nu au fost înţeleşi corect şi tocmai de aceea este necesar ca băncile să explice mult mai în detaliu toţi termenii care sunt inseraţi în contract. (…) Aceste contracte sunt foarte stufoase şi deseori clienţii nu parcurg cu atenţie toate clauzele.

Reprezentanții Asociației Române a Băncilor au precizat pentru Știrile TVR că susțin programele de educație financiară, dar că trebuie să analizeze dacă introducerea unui astfel de chestionar e cu adevărat în beneficiul clienților. Bancherii se tem însă că nu vor mai putea da credite celor care vor avea rezultate nesatisfăcătoare, susțin surse din piață.

IRINA CHIȚU, analist financiar: Nu va interzice accesul la credit persoanei respective, ci va fi un semnal de alarmă și va trebui să se găsească o soluție pentru a da mai multe detalii acelei persoane, pentru a nu ajunge în imposibilitatea de a-și mai plăti ratele.

Propunerile ANPC vin în contextul în care, de la începutul anului, clienții s-au împrumutat tot mai mult de la bănci, iar dobânzile sunt în creștere.

Valoarea totală a creditelor în lei accesate de către populație a depășit 145 de miliarde, la sfârșitul lunii iunie, și a fost cu aproape 14% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale. Concomitent, dobânzile au crescut continuu. Robor la 3 luni e de peste două ori mai mare decât era în ianuarie. IRCC va crește și el la 4,06%, de la 1 octombrie, față de 2,65%, cât este în prezent.

Economiștii consideră că și angajații băncilor trebuie să fie mai bine instruiți pentru a da cele mai bune sfaturi clienților, înainte de acordarea unui credit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite