Proprietarul firmei de deratizare din Timișoara a fost arestat. Locatarii celorlalte două blocuri unde a fost folosită fosfura de aluminiu s-au putut întoarce acasă

Proprietarul firmei care a făcut deratizarea în blocul morții din Timișoara a fost arestat preventiv. El a cumpărat de pe piața neagră substanța care a provocat moartea a doi copii și a mamei unuia dintre ei. Substanța este extrem de toxică și nu trebuia să fie folosită în zone locuite. În plus, nu există un antidot care să-i neutralizeze efectele. În celelalte două blocuri unde a fost făcută deratizare cu aceeași substanță, oamenii s-au putut întoarce în apartamente. "Blocul morții" a rămas, deocamdată, sigilat. Vă avertizăm că sunt imagini și informații care vă pot afecta emoțional!

20 Noiembrie 2019, 11:42 (actualizat 20 Noiembrie 2019, 16:06) Știrile TVR |
Anchetă la Timișoara
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Echipele DSP Timiș au intrat în imobilele afectate pentru a determina gradul de poluare și de radioactivitate al aerului din încăperi.

"La acest moment se prelevează probe de către inspectorii Inspecției Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiș, care vor ajunge într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanță letală care a provocat decesul celor 3 persoane și intoxicarea altor 88. Rezultatele vor fi comunicate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care va dispune, în funcție de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în immobile", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Insecticidul folosit la Timișoara a fost identificat de procurori ca fiind Delicia-Gastoxin, ce conține fosfură de aluminiu în concentrație de 57%.

Produsul Delicia-Gastoxin este certificat de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Ar trebui folosit strict în interiorul silozurilor goale, în celulele de depozitare goale, în camere de depozitare goale, ori în clădiri etanșe la gaze (închise/sigilate, libere). Este interzisă folosirea în spații de locuit!

ACTUALIZARE Încă 5 persoane din "blocul morții", printre care 3 minori, au solicitat miercuri ajutorul medicilor. Locatarii au fost transportați la spital

Miercuri dimineață a fost definitivat raportul medico-legal preliminar pentru victimele din strada Miorița, nr. 8.

Potrivit documentului, nicio substanță toxică nu a fost depistată în corpul celor 3 persoane decedate - doi copii, unul de 10 zile, unul de 3 ani și femeia de 29 de ani, a transmis Adriana Pinti, jurnalist TVR Timișoara.

Conducerea IML a precizat că substanța extrem de toxică a intrat în corp pe căi respiratorii, ca atare nu este depistată în organism, dar dă disfuncționalități la nivelul diferitelor organe. De aceea și cauzele morții celor 3 persoane sunt total diferite.

ACTUALIZARE Între timp, autoritățile le-au permis locatarilor din cele două imobile învecinate cu blocul morții să se întoarcă acasă. După repetate măsurători și acțiuni de aerisire și de neutralizare a substanțelor toxice, nu mai există niciun fel de pericol.

Proprietarul firmei care a făcut deratizarea a fost arestat pentru 30 de zile. Bărbatul este acuzat de omor din culpă, vătămare din culpă și trafic de substanțe toxice.

Firma a primit autorizare de funcționare în 2015, dar nu a mai fost controlată.

Substanța care a provocat moartea a 3 persoane se distribuie în regim special. Orice cantitate care intră sau iese de pe piață este trecută într-un registru, care periodic trebuie verificat de polițiștii de la Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase, pentru că astfel de substanțe pot deveni ușor sursă pentru bioterorism.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI