Un lanț întreg de nereguli iese la iveală, la două zile după ce a ars un bloc din Capitală și a lăsat pe drumuri 54 de familii. Imobilul nu apărea în nicio evidență a autorităților și nu avea niciun fel de autorizație de construcție. Iar cei care plăteau rate direct la dezvoltator aveau reguli clare parafate la notar, prin care puteau pierde tot dacă nu plăteau 3 luni la rând.
Domna Maria este unul dintre locatarii blocului care a ars în Sectorul 5. Nu are acte de proprietate pe apartament, deşi a plătit deja 27 de mii de euro din preţul total de 40 de mii de euro. A semnat doar un "contract de promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare" cu dezvoltatorul. Un document încheiat în faţa unui notar.
Banii i-a plătit cash direct dezvoltatorului care îi dădea o chitanţă. În promisiunea de vânzare-cumpărare, doar clientul are clauze, dezvoltatorul anunţă însă o serie de termene de execuţie pe care le-a şi încălcat în parte.
Contract promisiune se referă, de fapt, la un imobil care nu are nicio autorizaţie şi care, practic, nu figurează în nicio evidenţă.
Contactați telefonic, reprezentanții Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România au refuzat să vadă documentele. Ne-au transmis doar că nu vor să comenteze legalitatea contractelor de promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare în cazul celor 54 de apartamente.
În astfel de tranzacţii, cumpărătorii sunt cei care pierd. Plătesc o casă pentru care nu au acte, nu pot apela la asigurări în situaţii critice şi nici nu au pe cine trage la răspundere.
Probelemele legate de blocul fantomă din Sectorul 5 trebuie lămurite de anchete.
Există un dosar penal legat de modalităţile prin care locatarii au fost atraşi să stea într-o construcţie neautorizată. Dar şi autorităţile locale şi pompierii promit anchete legate de starea imobilului care a fost construit fără nici un document legal.