Propagandă sovietică în satele și comunele basarabene

16 decembrie 2022, 13:58

Concertul de cântece de popagandă sovietică organizat în 3 decembrie, la Palatul Culturii din Bălţi a fost dedicat „Zilei ostaşului necunoscut”. Au răsunat cântece sovietice, iar participanţii au promovat mesaje propaganistice, într-un eveniment sponsorizat de Ambasada Rusiei în Republica Moldova și de Administrația Moscovei. Reprezentanţii Ministerului Culturii de la Chişinău nu stiau despre concertul de la Bălţi.

Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Culturii din Republica Moldova: Personal nu cunosc despre aceste eveniment, trebuie să vedem în baza la care acte se organizează , care este scopul și care este gama activităților.

Evenimentul de la Bălți nu e singurul prin care se încearcă promovarea așa-ziselor valori sovietice. Tot la începutul lui decembrie, în cinci școli și licee din Republica Moldova s-au organizat expoziții cu tematică militară sovietică. Au fost expuse obiecte, muniții și echipamente sovietice, iar unul dintre organizatori le-a vorbit copiilor despre Cel de-al Doilea Război Mondial. Au participat zeci de copii și cadre didactice.

Nadejda Spirina, director, gimnaziul Egorovca: Nu este nicio propagandă. Oamenii fac săpături arheologice, și el (n.r. organizatorul) a povestit despre descoperirile pe care le-a făcut pe teritoriul Republicii Moldova. Este mai mult despre veteranii din Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de președintele unei organizații care promovează istoria și patriotismul rus în Republica Moldova.

Alexei Petrovici, președintele organizației: Expoziția „Stalingradul nemuritor”, este un proiect educațional amplu, dedicat aniversării a 80 de ani de la evenimentele celui de-Al Doilea Război Mondial. 80 de ani de la lupta pentru Stalingrad (n.r. Sankt-Petersburg).  Noi facem aceste expoziții că toți să înțeleagă că toți, rușii, germanii, românii care au fost implicați în lupte, au avut mari pierderi și că r?zboiul este un lucru dezastruos.

Am cerut un punct de vedere de la reprezentanții Ministerului Educației și de Externe de la Chișinău, dar ni s-a transmis că au nevoie de mai mult timp pentru a se informa.

Nici de la Serviciul de Informații și Securitate nu am putut obține o reacție.

În perioada stării de urgență, în vigoare în Republica Moldova, propaganda războiului este interzisă prin lege.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite