CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA | Propagandă și frică. Rușii nu se declară afectați de război | Cum arată viața în capitala Rusiei la șase luni de la invazia Ucrainei

24 august 2022, 13:08

Aparent, moscoviții nu par îngrijorați de ceea se întâmplă în Ucraina. Presa subordonată Kremlinului transmite doar versiunea oficială și anume că, în țara vecină, se desfășoară o ”operațiune militară specială”. Dacă folosești cuvântul ”război”în Rusia ești pasibil de sancțiune penală, așa că oamenii evită să fie foarte categorici pe acestă tema.

Oamenii îşi petrec timpul liberla fel ca înainte. Se plimbă la fel, mănâncă la fel, cheltuiesc în aceeaşi măsură. Nu s-a schimbat nimic în rău având în vedere sancţiunile care ne-au fost pregătite. Mai degrabă nu la noi va fi o iarnă grea, spune Emil din Rusia.

Nu s-a schimbat nimic. Nu urmărim creşterea preţurilor. Nu ne uităm la ştiri. Călătorim prin Rusia. Totul este minunat, spune un moscovit.

Sunt și persoane care au simțit pe propria piele sancțiunile impuse de comunitatea internațională.

Eu am avut probleme cu intrarea la facultatedin cauza evenimentele din Ucraina. Am vrut să mergl a o universitate din Europa şi nu am putut, a spus Angelica, absolventă de liceu.

Rușii nu au mai putut să călătorească în Europa așa cum o făceau înainte. Au fost nevoiți să își găsească destinații turistice mai mult în interiorul țării. Să faci plajă la mare a devenit un lux , așa că rușii au luat cu asalt toate ochiurile de apă ca să se răcorească.

Ca moscoviții să nu se simtă frustrați, primăria a amenajat un așa-numit „paradis floral” chiar în Piața Roșie, lângă Kremlin. În parcuri, se organizează concerte în aer liber și cursuri de dans gratuite.

Vedeţi, oamenii dansează. Da, viaţa merge înainte! Da, mergem înainte! Nu ne aşteptăm la ceva ieşit din comun, cineva să apese pe un buton şi să detoneze ceva. Cred că până la urmă lucrurile vor reveni la normal, spun doi cetățeni din Moscova

Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina sunt secretizate, iar informațiile care mai transpiră în presă sunt cenzurate drastic.

Cei care înțeleg dimensiunea reală a ceee ce se petrece în țara vecină preferă să tacă sau evită să abordeze subiecte sensibile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite