CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Promisiunile premierului britanic. Theresa May acceptă ca europenii să aibă aceleaşi drepturi ca britanicii după Brexit. Reacții

Brexitul nu a fost pe agenda Consiliului European de vară de la Bruxelles, dar a făcut vâlvă după ce premierul Theresa May a venit cu o propunere: cetăţenii europeni care trăiesc legal de 5 ani în Marea Britanie se vor bucura de aceleaşi drepturi ca şi britanicii. Liderii europeni consideră insuficientă această propunere şi atrag atenţia că Brexitul nu se negociază la Consiliu. Corespondentul TVR Bruxelles, Lucian Pîrvoiu, vine cu detalii.

23 Iunie 2017, 10:01 (actualizat 23 Iunie 2017, 21:56) Știrile TVR |

Premierul britanic propune ca europenii care la momentul Brexitului vor fi petrecut cel puţin 5 ani de rezidenţă legală în Marea Britanie să aibă aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii britanici în privinţa asigurărilor medicale, educaţiei, pensiilor şi beneficiilor.

Se estimează că în Regat trăiesc peste 1,2 milioane de europeni - un sfert dintre ei, români.

Este o chestiune importantă şi am vrut să o abordăm de timpuriu în negocieri. Acum începe lucrul. Vom transmite propunerile noastre despre modalităţile în care ne vom asigura că cetăţenii europeni din Marea Britanie vor avea drepturile apărate şi protejate, a spus premierul britanic Theresa May.

Îngrijorarea este şi de partea cealaltă, însă, pentru că peste 3 milioane de britanici trăiesc pe continent şi se tem de expulzare.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca un "bun început" propunerile premierului britanic Theresa May, dar a amintit că rămân multe chestiuni de discutat.

Jean-Claude Juncker: "E un prim pas, dar nu e suficient".

Donald Tusk, președintele Consiliului European: "Drepturile cetăţenilor europeni sunt prioritatea numărul 1 pentru Europa celor 27 şi ne-am anunţat clar poziţia. (…) Prima mea impresie e că oferta Marii Britanii este sub aşteptările noastre şi că riscă să înrăutăţească situaţia cetăţenilor".

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI