Brexitul nu a fost pe agenda Consiliului European de vară de la Bruxelles, dar a făcut vâlvă după ce premierul Theresa May a venit cu o propunere: cetăţenii europeni care trăiesc legal de 5 ani în Marea Britanie se vor bucura de aceleaşi drepturi ca şi britanicii. Liderii europeni consideră insuficientă această propunere şi atrag atenţia că Brexitul nu se negociază la Consiliu. Corespondentul TVR Bruxelles, Lucian Pîrvoiu, vine cu detalii.
Premierul britanic propune ca europenii care la momentul Brexitului vor fi petrecut cel puţin 5 ani de rezidenţă legală în Marea Britanie să aibă aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii britanici în privinţa asigurărilor medicale, educaţiei, pensiilor şi beneficiilor.
Se estimează că în Regat trăiesc peste 1,2 milioane de europeni - un sfert dintre ei, români.
Este o chestiune importantă şi am vrut să o abordăm de timpuriu în negocieri. Acum începe lucrul. Vom transmite propunerile noastre despre modalităţile în care ne vom asigura că cetăţenii europeni din Marea Britanie vor avea drepturile apărate şi protejate, a spus premierul britanic Theresa May.
Îngrijorarea este şi de partea cealaltă, însă, pentru că peste 3 milioane de britanici trăiesc pe continent şi se tem de expulzare.
Cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca un "bun început" propunerile premierului britanic Theresa May, dar a amintit că rămân multe chestiuni de discutat.
Jean-Claude Juncker: "E un prim pas, dar nu e suficient".
Donald Tusk, președintele Consiliului European: "Drepturile cetăţenilor europeni sunt prioritatea numărul 1 pentru Europa celor 27 şi ne-am anunţat clar poziţia. (…) Prima mea impresie e că oferta Marii Britanii este sub aşteptările noastre şi că riscă să înrăutăţească situaţia cetăţenilor".