Promisiunile premierului britanic. Theresa May acceptă ca europenii să aibă aceleaşi drepturi ca britanicii după Brexit. Reacții

23 iunie 2017, 10:01

Premierul britanic propune ca europenii care la momentul Brexitului vor fi petrecut cel puţin 5 ani de rezidenţă legală în Marea Britanie să aibă aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii britanici în privinţa asigurărilor medicale, educaţiei, pensiilor şi beneficiilor.

Se estimează că în Regat trăiesc peste 1,2 milioane de europeni – un sfert dintre ei, români.

Este o chestiune importantă şi am vrut să o abordăm de timpuriu în negocieri. Acum începe lucrul. Vom transmite propunerile noastre despre modalităţile în care ne vom asigura că cetăţenii europeni din Marea Britanie vor avea drepturile apărate şi protejate, a spus premierul britanic Theresa May.

Îngrijorarea este şi de partea cealaltă, însă, pentru că peste 3 milioane de britanici trăiesc pe continent şi se tem de expulzare.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca un „bun început” propunerile premierului britanic Theresa May, dar a amintit că rămân multe chestiuni de discutat.

Jean-Claude Juncker: „E un prim pas, dar nu e suficient”.

Donald Tusk, președintele Consiliului European: „Drepturile cetăţenilor europeni sunt prioritatea numărul 1 pentru Europa celor 27 şi ne-am anunţat clar poziţia. (…) Prima mea impresie e că oferta Marii Britanii este sub aşteptările noastre şi că riscă să înrăutăţească situaţia cetăţenilor”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite