Promisiuni la întâlnirea sindicatelor din învățământ cu premierul. Salarii cu 25-30% mai mari din 2018. Cu câți bani rămâne un debutant

28 august 2017, 09:37

3 ore au stat sindicaliştii la discuţiile cu premierul şi cu alţi membri ai guvernului.

Drepturile salariale câştigate în instanţă nu vor fi virate în următoarele luni şi profesorii trebuie să aştepte a doua rectificare bugetară, cea din toamnă. Abia atunci le-a promis premierul că va încerca să plătească cele peste 800 de milioane de lei. Iar dobânzile penalizatoare mai au şi ele de aşteptat.

Sindicatele nu exclud protestele în toamnă şi chiar executarea silită a Ministerului de Finanţe, dacă profesorii nu îşi vor încasa banii.

Aceştia nici nu vor să mai audă din partea guvernanţilor promisiunea privind majorările salariilor de la 1 ianuarie cu 25%.

După calculele sindicaliştilor, un profesor debutant, după majorarea promisă, va primi în cont doar 55 de lei. Restul se va întoarce la stat, după ce vor fi transferate contribuţiile de la angajator la angajat.

Anton Hadăr, Federaţia Sindicală „Alma Mater”: „Banii care vor intra în ianuarie 2018, în bună parte vor fi orientați către acoperirea dărilor noastre. De aceea, în bună parte s-a recunoscut că aceasta va fi strategia. E drept, nu au ieşit public să spună acest lucru„.

Însă au promisiunea ca din martie, odată cu cealaltă majorare cu 25%, profesorii să încaseze mai mulți bani. Însă sunt doar promisiuni. Aşa cum s-a promis şi tăierea impozitului pentru cei care au salarii mai mici de 2.000 lei.

Măsura ar urma să fie cel puţin amânată, susţin sindicaliștii.

Analiştii susţin că oricum deficitul până acum este de 3 ori mai mare decât anul trecut şi se aşteptau ca executivul să revină asupra acestei măsuri.

Sindicaliştii se vor întâlni şi zilele următoare cu ministrul Educaţiei pentru noi discuţii despre sistemul de învăţământ.

______________________________________________

ACTUALIZARE Potrivit sindicatelor, Guvernul are o nouă strategie în ceea ce privește impozitarea și plata contribuțiilor. Se pare că majorările promise lucrătorilor de la stat vor fi mult mai mici, inclusiv profesorii vor primi undeva la 4-5 %. Sindicatele spun că de fapt angajații vor suporta toate modificările pe care guvernul urmează să le facă în ceea ce privește trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Despre drepturile salariale câștigate de profesori în instanță premierul a rămas la ceea ce a spus și săptămâna trecută. Nu sunt bani pentru această rectificare bugetară, urmând să vedem ce se va întâmpla în această toamnă. Dacă la a doua rectificare bugetară vor fi găsiți acești bani, atunci vor fi făcute plățile așa cum a promis Mihai Tudose.

Cât despre impozitul zero pentru salariile sub 2000 de lei, se pare că nici această măsură nu va fi respectată, potrivit sindicaliștilor, care spuneau că asta a lăsat să se înțeleagă ministrul Finanțelor, prezent la negocieri.

La discuțiile de azi, nu s-a discutat nimic despre problemele din școli, nici dacă acestea au autorizații ISU, nici dacă sunt pregătite pentru acest an școlar, a transmis Ionuț Gheorghe, pentru Telejurnal.

ACTUALIZARE Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, a declarat după întâlnirea sindicatelor cu premierul, că premierul Mihai Tudose a promis că profesorii care au câștigat în instanță creșterile salariale vor primi sumele integral sau aproape integral, dar în noiembrie, după rectificarea bugetară.

De asemenea, cu privire la legea salarizării, premierul le-a promis sindicaliștilor creșteri salariale între 25 și 30 la sută în anul 2018, în două tranșe, a mai declarat Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.

Alexandru Cumpănașu:

– S-au luat câteva decizii importante. În ceea ce privește învățământul preuniversitar, considerăm că Guvernul a luat o decizie extreme de importantă – plata integrală sau aproape integrală a drepturilor salariale ce revin cadrelor didactice din sistemul de învățământ, pe care le-au câștigat în instanță, sub rezerva unei noi întâlniri între coaliție și dl. prim-ministru, undeva în luna noiembrie, pentru a vedea sumele care au rămas de la rectificarea bugetară.

– Al doilea punct important vizează sistemul universitar, este vorba despre sporurile pentru doctorat. La fel și acestea, în funcție de banii rămași de la rectificarea bugetară, vor fi acordate integral, dar decizia va fi luată în luna noiembrie, după ce vedem exact sumele și  într-un echilibru de negociere între membrii coaliției împreuna cu guvernul.

– Un alt aspect care considerăm că este important, ca rezultat al discuțiilor de astăzi, vizează legea salarizării, urmând ca pentru cadrele didactice, măririle de salarii să fie între 25 și 30% net în anul 2018, în cele două etape 1 ianuarie și 1 martie.

– Alt aspect vizează modul în care azi se fac angajările în sistemul de învățământ universitar. Împreună cu domnul prim-ministru și cu reprezentanții Guvernului am agreat o formulă simplificată pentru a face aceste angajări.

__________________

„Conform Programului de Guvernare PSD — ALDE, cea mai așteptată lege de către elevi, cadre didactice și părinți, este Legea Educației Naționale. Un act normativ realizat cu responsabilitate și supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educație din România”, susțin reprezentanții FSLI care vor să afle care este graficul elaborării, dezbaterii publice și adoptării acestei legi.

De asemenea, sindicaliștii menționează și situația programelor școlare învechite și neadaptate cerințelor de pe piața muncii, aceștia punctând că elevii nu sunt pregătiți să facă față provocărilor din plan profesional. „Din cauza programelor, sistemul de educație este axat pe partea teoretică, mai puțin practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora. În opinia noastră, programele școlare trebuie să fie regândite din temelii. Ele trebuie adaptate la cerințele reale ale pieței muncii”, potrivit unui comunicat al FSLI.

O altă problemă semnalată de sindicate este subfinanțarea educației, ceea ce „plasează școlile din România într-un alt secol”, în condițiile în care mai există școli care nu au fost reabilitate sau care reprezintă un pericol pentru elevi, pentru că nu au autorizație de funcționare din partea ISU.

Totodată, Federația sindicală mai afirmă că banii câștigați în instanță ajung la cadrele didactice după lungi amânări, iar sumele restante la drepturi salariale, stabilite prin sentințe judecătorești, pe care o parte a salariaților din învățământ ar trebui să le primească nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017.

Nu în ultimul rând, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ avertizează că majorarea salariilor brute din educație, începând cu anul 2018, reprezintă doar o creștere cu 25% a salariilor nete, în condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice, începând cu aceeași dată, intenționează să schimbe modul în care vor fi achitate dările către stat ale angajatului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite