Promisiuni de ștergere a inechităților din sistemul de pensii

Dosarele pensionarilor care au contribuții suplimentare și nu au fost luate în calcul vor fi reevaluate, spune ministrul Muncii, în baza unui nou ordin emis astăzi. Corecțiile se făceau la latitudinea caselor de pensii, susține Raluca Turcan, pentru că nu există o bază legală. Asociațiile de pensionari se tem că nu vor apuca ziua în care să primească o pensie corectă.

26 Mai 2021, 18:53 (actualizat 26 Mai 2021, 21:11) Știrile TVR |
Promisiuni de ștergere a inechităților din sistemul de pensie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Acești soți au o pensii de 1.600 respectiv 1000 de lei fiecare. Au lucrat aproape 40 de ani la o uzină de pompe din Capitală. De când au ieșit la pensie fac drumuri la Casa de Pensii să ceară o recalculare pentru veniturile lor.

“Nu te bagă nimeni în seamă acolo am și plâns. Am dus documente și de muncă grea și de spor de înălțime, dar degeaba”, se plânge femeia.

Cazul lor nu reprezintă o excepție și folosește Ministerului Muncii pentru a arăta și a pregăti o reformă a sistemului de pensii așa încât inechitățile să fie eliminate.

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale: “Am decis astăzi să dăm un ordin de ministru în procesul de evaluare a dosarelor de pensii pentru recalculare. Am constatat câteva aspecte obligatoriu reglementate. Pensionari care așteaptă dreptate se adresau caselor de pensii pentru că în dosare aveau documente care să arate factori suplimentari de contributivitate”.

Odată cu această recalculare, spun autoritățile, vor fi scutiți bani din altă parte.

Potrivit Ministerului Muncii, anul trecut, statul român a plătit cheltuilei în instanță cu procesele înaintate de oamenii cărora li s-au calculat greșit pensiile în valoare de 10 milioane de lei iar în primul trimestru al acestui an încă 3,3 milioane.

Asociațiile de pensionari spun că măsura luată de autorități e una bună, dar se tem că va dura mult timp implementarea ei.

Preda Nedelcu, președintele Federației Naționale a Pensionarilor din România: “Printr-o evaluare a dosarelor se împinge foarte mult recalcularea pensiilor. Asta înseamnă foarte mulți ani pentru recalcularea celor 5 milioane de dosare”.

Până în 2023, când legea pensiilor va fi gata, autoritățile vor să digitalizeze sistemul de pensii și să pună la punct o formulă de calcul prin care pensiile mici să crească primele, progresiv.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI