Project Syndicate: Câștigătorii și perdanții din „goana după aur” a inteligenței artificiale

ChatGPT
ChatGPT
12 mai 2023, 09:49

Redăm argumentele Eichengreen dintr-un editorial Project Syndicate.

***

Așadar, iată o prognoză nu foarte îndrăzneață: modelele generative de inteligență artificială precum ChatGPT vor revoluționa economia. Doar că nu putem spune când.

Și nici nu putem spune unde. Printre dilemele-cheie pierdute în avalanșa de comentarii despre inteligența artificială generativă se numără și aceasta: care țări vor beneficia și care nu?

Vor deveni Statele Unite, un pionier în acest domeniu, și mai dominante din punct de vedere economic? Calea tradițională a țărilor în curs de dezvoltare către creșterea economică, care trece prin ocuparea forței de muncă în industria manufacturieră orientată spre export, va fi depășită de roboții cu abilități de inteligență artificială? India și Filipine, care încearcă să se dezvolte prin extinderea sectoarelor de servicii, vor găsi această cale de dezvoltare blocată, deoarece IA generativă îi va înlocui pe programatori, iar roboții de chat alimentați de IA vor înlocui angajații din call-center?

Cu siguranță, SUA au avantaje în dezvoltarea modelelor lingvistice de mari dimensiuni (LLM). Beneficiază de o colaborare strânsă între mediul de afaceri și universități, lubrifiată de o industrie de capital de risc cu buzunare adânci. Nu este o coincidență faptul că ChatGPT a apărut în SUA și, în special, în Greater Silicon Valley.

Tehnologiile anterioare de uz general au stimulat dominația economică și geopolitică a țării. Motorul cu aburi comercializat de Matthew Boulton și James Watt a simbolizat și a inaugurat jumătatea de secol în care Marea Britanie a devenit prima țară industrială, iar marina sa a dominat mările. Între timp, în vreme ce produsele industriale britanice și ale altor industrii inundau piețele, industriile artizanale din țări precum China și India deveneau necompetitive, ceea ce a dus la stagnarea și chiar la scăderea veniturilor pe cap de locuitor.

Cu toate acestea, avantajul primului venit poate fi exagerat. Decanul istoricilor moderni din domeniul afacerilor, Alfred Chandler, a fost criticat din acest punct de vedere. La urma urmei, Marea Britanie își pierduse deja avansul în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor în favoarea SUA la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pentru a cita un exemplu mai recent, Netscape a fost primul care a luat inițiativa în ceea ce privește browserele web, dar nu a reușit să își mențină avansul timpuriu în fața Internet Explorer al Microsoft și a altor rivali.

China de astăzi, la fel ca Microsoft de atunci, are buzunare adânci. Cheltuiește aproape la fel de mult ca SUA pentru cercetare și dezvoltare. Liderii săi politici nu trebuie să învingă rezistența la cheltuieli publice suplimentare pentru cercetare și dezvoltare în Congresul Național al Poporului; ei pot pur și simplu să-și impună voința. Pentru China, tipul de preocupări legate de confidențialitate care inhibă adoptarea LLM-urilor în alte părți nu reprezintă o constrângere.

În contrast cu Europa, la începutul acestui an, Italia a interzis temporar ChatGPT pentru că a antrenat modelul cu feedback-ul utilizatorilor și pentru că a expus informațiile acestora altora. Ulterior, Comisia Europeană a propus o serie de norme care să reglementeze utilizarea inteligenței artificiale.

Comisia are în vedere condiții prealabile stricte în ceea ce privește utilizarea IA în educație, asistență medicală și gestionarea personalului. Ne putem imagina că astfel de restricții vor încetini dezvoltarea și adoptarea acestei tehnologii în Europa, în comparație cu poziția de Vest Sălbatic a SUA și cu abordarea mai puțin centrată pe confidențialitate și securitate personală a Chinei.

În același timp, o delimitare clară a ceea ce este permis și în ce condiții ar putea permite dezvoltatorilor europeni să își coordoneze eforturile. Deoarece vor proceda în conformitate cu un set uniform de reguli, este mai probabil ca progresele lor să fie compatibile și ar trebui să poată să se bazeze pe eforturile celorlalți.

Amintiți-vă cum adoptarea telefoanelor mobile a avansat mai rapid în Europa decât în SUA. Nokia a devenit lider de piață în parte datorită faptului că Europa a dezvoltat un standard G2 comun pentru rețelele celulare, în timp ce SUA au adoptat un amalgam confuz de standarde incompatibile.

Țările în curs de dezvoltare par să fie dezavantajate în mod semnificativ în această cursă a înarmării cu inteligență artificială și riscă să își piardă avantajul competitiv: forța de muncă abundentă și cu costuri reduse. Cu toate acestea, IA promite, de asemenea, beneficii pentru aceste țări. Societăți precum Apollo Agriculture utilizează învățarea automată agronomică și imagistica prin satelit pentru a oferi consultanță personalizată micilor fermieri din Kenya. De asemenea, IA poate fi utilizată pentru a reduce impedimentele tehnologice și financiare în calea dezvoltării economice. De exemplu, utilizarea inteligenței artificiale pentru a evalua riscul de credit în absența sucursalelor bancare și a ofițerilor de credite ar permite funcționarea platformelor de creditare de la egal la egal și o relaxare a constrângerilor financiare asupra antreprenorilor în devenire.

Cu toate acestea, mai presus de orice, dezvoltarea economică depinde de dezvoltarea umană – adică de acumularea de capital uman. În cazul în care țările în curs de dezvoltare nu dispun de resurse, financiare sau de altă natură, pentru a-și spori semnificativ cheltuielile pentru modurile tradiționale de educație, IA oferă speranța de a furniza ceea ce lipsește. Ea poate fi utilizată pentru a proiecta asistenți de învățare individualizați, capabili să ofere instruire personalizată elevilor în medii în care profesorii sunt în număr insuficient. În ceea ce privește dezvoltarea economică, un pic de alfabetizare și de cunoștințe de matematică suplimentare poate fi de mare ajutor.

De-a lungul istoriei, schimbările tehnologice au creat atât câștigători, cât și învinși. Nu există niciun motiv pentru care IA, la fel ca tehnologiile anterioare, să nu producă mai mulți din prima categorie decât din ultima.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite