Proiectul RO-NET, prin care Guvernul vrea să introducă Internetul la sate, se termină în august. Peste 35% dintre gospodării nu au Internet

6 februarie 2018, 20:58

Trăim un paradox. Avem al doilea cel mai rapid Internet din Europa. Dar peste o treime din populație nu are acces la Internet, conform statisticilor oficiale.

Peste 80 de milioane de euro! Este bugetul proiectului RO-NET pentru informatizarea satelor, încă din 2014. Până în august ar trebui ca 783 de localități să beneficieze de acces la Internet. Au fost acoperite însă mai puțin de jumătate.

Au venit, au spus ca într-un an trebuie să dea drumul la Internet, au pus cabănuțele alea micuțe și de atunci nu mai știm nimic de ei” – viceprimar comuna Homorod, Lorintz Bela.

În satul Jimbor din județul Brașov lucrările au început în 2016. Localnicii nu au acces la Internet nici acum.

Situația se repetă și în satele Zoeni și Stupini din județul Bistrița-Năsăud. Localnicii ar fi trebuit să folosească Internetul încă de anul trecut.

Accesul rapid la informație a rămas doar un vis pentru localnici.

Reprezentanții Ministerului Comunicațiilor şi ai companiei care realizează lucrările susțin că proiectul RO-NET va fi gata la timp.

În ciuda dificultăţilor întâmpinate în teren, rămânem optimişti în finalizarea proiectului în acest an, pentru a oferi comunităţilor locale mult aşteptatul acces la Internet”, au declarat pentru Știrile TVR, reprezentanții companiei.

Peste 200.000 de gospodării și 8000 de instituții ar trebui să beneficieze de acces la Internet, prin proiectul RO-NET.

În prezent, peste 35% dintre gospodării nu au Internet, conform INS. Iar România ocupă penultimul loc în Europa la capitolul competențe digitale, conform statisticilor europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite