Legea pensiilor de serviciu a fost votată în plenul Senatului. Camera Deputaților este for decizional

29 martie 2023, 06:06

Pensiile speciale sau de serviciu, cum le denumește juridic legea, au stârnit dezbateri ostile între putere și opoziție.

Inițiatorii au susținut că legea va diminua pensiile mari, însă opoziția a protestat: legea nu mută nicio pensie pe principiul contributivității.

Mai multe declarații, în materialul VIDEO

Legea votată la Senat prevede că pensiile militarilor, magistraților, diplomaților și aviatorilor nu vor mai depăși veniturile din activitate, vor fi indexate cu inflația și nu cu salariile, vor fi impozitate în plus și nu vor mai fi cumulate.

Urmează dezbaterile și votul final din Camera Deputaților.

PSD și PNL anunță că legea e perfectibilă și că vor fi în continuare discuții atât cu sindicatele, cât și cu reprezentanții Comisiei Europene.

Situația voturilor pe care senatorii le-au dat proiectului de lege al pensiilor speciale poate fi vizualizată aici.

Mai multe amendamente depuse de USR au fost respinse în cadrul dezbaterii care a avut loc astăzi în plenul Senatului, unde coaliția de guvernare are majoritate . Senatorii USR au organizat si un protest în foaierul sălii de plen a Senatului.

Comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport comun favorabil proiectului privind pensiile de serviciu cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern.

În comisiile reunite de Muncă, Apărare și Juridică din Senat, PNL și PSD au susținut că militarii nu trebuie incluși în categoria pensionarilor de lux, că pensiile lor sunt chiar mici pentru regimul de viață din perioada de activitate.

Una dintre modificările avizate favorabil prevede supraimpozitarea cu 15% a valorii din pensiile speciale care depășește salariul mediu brut pe țară. În 2023, acesta este de aproape 6.800 de lei.

În plus, pensiile speciale nu vor putea depăși veniturile din perioada de activitate.

Nu se va mai permite cumulul a două pensii speciale – de exemplu, un magistrat ajuns parlamentar putea obține două pensii speciale.

În cazul magistraților, sumele se vor indexa cu inflația și nu în funcție de majorările salariale din sistem.

Membrii CSM și șefii marilor parchete vor primi pensie specială doar dacă îndeplinesc criteriul vechimii în muncă, de 25 de ani în domeniu.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a criticat, în cadrul dezbaterilor de marţi, proiectul adoptat de comisiile de specialitate, subliniind că vrea să fie aplicat doar principiul contributivităţii, iar pensiile speciale să fie desfiinţate.

„Au fost două poziţii în sală: a USR – care vrea contributivitate şi desfiinţarea tuturor pensiilor speciale şi poziţia coaliţiei PSD-PNL-UDMR care vrea să mai amenajeze pe ici, pe acolo, poate îi mai scăpăm pe ai noştri care au pensii speciale. (…) USR a fost singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale. A fost o comisie ruşinoasă pentru că laşitatea PSD-PNL-UDMR a ieşit la iveală. Nu au avut curaj nici măcar să ridice mâna şi să voteze propria dorinţă de a menţine pensiile speciale. Este vorba de cinci milioane de români care contribuie la pensii şi o minoritate care beneficiază de sprijinul actualei puteri. Ne-am întors în epoca USL. Parlamentul este controlat de oameni care nu au nicio legătură cu democraţia. (…) Nu ni s-a permis să vedem cine votează pentru pensiile speciale, nu ni s-a permis să prezentăm argumentele noastre. În plen, USR va continua să susţină faptul că nu putem să ne permitem ca ţară să avem pe unii cetăţeni mai speciali decât alţii”, a spus Mihail, după şedinţa comună a comisiilor juridică, de apărare şi de muncă.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.

CITEȘTE ȘI: Propunerile Coaliţiei pentru reformarea pensiilor speciale au primit raport favorabil în Comisiile reunite. Miercuri este termenul limită pentru adoptarea în Senat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite