Proiectul privind desființarea SIIJ, în dezbatere parlamentară. DNA: Toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de egalitate de tratament

17 februarie 2022, 14:19

Dar, din opoziţie, USR cere insistent amânarea dezbaterilor până la pronunţarea Comisiei de la Veneţia asupra noului proiect de lege.

Actuala Coaliție încearcă să impună un calendar accelerat pentru noul proiect de desființare a Secției Speciale a Magistraților. Astăzi a avut loc dezbateri generale, mâine ar trebui să se reia discuțiile în comisie pe amendamente și articolele din proiect. urmează să se dea tot mâine și un vot pe raport astfel încât luni, acest proiect susținut și de Ministerul Justiției să fie dezbătut în plenul Camerei, prima cameră se sizată pe acest proiect.

Se vrea ca până la finele acestei luni, acest proiect de lege să treacă prin ambele Camere și să meargă la promulgare.

Între timp ce cei de la USR susțin că acest proiect ar trebui să fie amânat până la pronunţarea Comisiei de la Veneţia asupra noului proiect de lege.

Această pronunțare ar trebui să vină abia în luna martie, iar cei din Coaliție spun că trebuie să vină cât mai curând cu această lege.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis, joi, că reacţiile survenite în urma mesajului instituţiei cu privire la adoptarea de către Guvern a proiectului de desfiinţare a Secţiei speciale „omit” să atingă fondul problemei, şi anume asigurarea coerenţei şi eficienţei combaterii corupţiei în toate sectoarele importante ale societăţii, inclusiv sectorul judiciar, subliniind că „toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de egali

În contextul dezbaterilor privind desfiinţarea SIIJ, Direcţia Naţională Anticorupţie, ca instituţie abilitată prin lege să combată corupţia la cele mai înalte niveluri, a subliniat nevoia întăririi eficienţei luptei împotriva acestui fenomen în toate sectoarele importante ale societăţii, cu asigurarea premiselor necesare pentru anchete profesioniste şi nepărtinitoare„, precizează DNA într-un comunicat transmis Agerpres.

Procurorii anticorupţie spun că exprimarea unor opinii cu privire la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie nu reprezintă decât „un exerciţiu necesar în orice societate democratică”, menit să contribuie la identificarea celor mai bune soluţii legislative.

DNA asigură instituţiile din mediul judiciar şi pe reprezentanţii profesiilor juridice de întreaga sa deschidere pentru o colaborare loială şi respect reciproc în slujba înfăptuirii unui act de justiţie corect, în interesul cetăţenilor.

Miercuri, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis că poziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu desfiinţarea Secţiei speciale, prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor ‘calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă’, „denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie„.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă