Proiectul privind aprobarea autostrăzii Iași - Tîrgu Mureș, Autostrada Unirii, adoptat în Camera Deputaților, for decizional

Autostrada Unirii a trecut de Parlament. Cu o majoritate covârşitoare, deputații au votat legea prin care Guvernul e obligat să construiască autostrada care leagă Iaşul de Tîrgu Mureş. A8 ar trebui să fie dată în folosință peste 4 ani. Proiectul are însă aviz negativ tocmai de la Guvern. Este pentru prima dată când Parlamentul dă o lege pentru construirea unei autostrăzi. Autostrada poate fi eligibilă pentru cofinanţare din fondurile europene structurale şi de investiţii şi este responsabilitatea autorităţilor române să pregătească un proiect în acest sens, a declarat comisarul european Corina Crețu.

07 Noiembrie 2018, 12:43 (actualizat 07 Noiembrie 2018, 19:31) |
Autostrada Unirii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 261 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi 5 abţineri, proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş - Autostrada Unirii, transmite Agerpres.

Potrivit proiectului iniţiat de parlamentari ai PMP şi semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov - Borş, în apropierea oraşului Tîrgu Mureş.

Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat.

Corina Crețu, comisar european: 'Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni poate fi eligibilă pentru cofinanţare din Fondurile europene structurale şi de investiţii, având în vedere faptul că este situată în reţeaua TEN-T de bază şi este totodată parte a Master Planului general de transport. Mai mult decât atât, accesibilitatea regiunii de nord-est a României este foarte importantă, zona urbana Iaşi este cea mai populată din Romania, după capitala Bucureşti'.

În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării Autostrăzii Unirii şi va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investiţii.

Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat. Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 7°C 10°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 9°C 11°C
BRASOV 9°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI