Proiectul pentru învățământul superior, adoptat în Comisia de Educație. Plagiatul a stârnit discuții aprinse. Legile Educației intră săptămâna viitoare în dezbaterea plenului

2 mai 2023, 22:56
  • SZABO ODON, deputat UDMR: Nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie, dna ministru?
  • LIGIA DECA, ministrul Educaţiei: Putem fi de acord!
  • SZABO ODON, deputat UDMR: Este cineva împotrivă? Nu. O abținere, a fost adoptat.

Doar reprezentanţii USR au criticat acest amendament propus de PSD.

FILIP HĂVÂRNEANU, deputat USR: Am rămas șocat să văd că s-a votat mai devreme în comisie. Faptul că acele erori de citare nu mai sunt considerate plagiate.

LIGIA DECA, ministrul Educaţiei: Nu putem spune când cineva a citat o lucrare și a spus pagina 11 în loc de pagina 12 intenționează să fure. Am mare încredere în organismele care judecă erorile de plagiat, că pot să facă diferența. Procedura de sesizare și rezolvare a plagiatului este o procedură care mută accentul pe prevenție.

Rectorul Universității Babeș Bolyai consideră că problema plagiatului trebuie reglementată mult mai simplu şi nu trebuie făcută o legătură între diferenţele de concepţie în interpretarea datelor, erori materiale și aspectele de etică.

DANIEL DAVID, rector UBB: Să ne uităm care sunt seturile de bune practici internaţionale. Ştim că avem abateri de la normele de redactare academică. Unele abateri de la normele de redactare academică devin şi abateri etice, unele şi legale, cu elementul central, fundamental plagiatul, fabricarea datelor şi distorsiunea interpretării datelor. Celelalte abateri de la normele de redactare pot fi mai mult sau mai puţin importante. Unele sunt tolerate, altele pot fi modificate prin corecţii şi erate.

Supărați că amendamentele propuse le-au fost respinse, reprezentanţii USR au reclamat că Legile Educaţiei rămân nereformate. În plus, acuză PNL și PSD că nu vor binele elevilor, ci doar să îi scape pe cei care plagiază.

În lege sunt prevăzute şi sancțiunile pentru cei care vând lucrari de licență, master sau doctorat: până la 200 de mii de lei.

Proiectele Legilor Educaţiei urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, iar ulterior vor fi dezbătute în Senat, for decizional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite