Proiectul metroului din Cluj, prezentat în ședința de Guvern

Clujenii ar putea avea metrou până în 2040
Clujenii ar putea avea metrou până în 2040
24 noiembrie 2020, 14:11

Ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunțat că a prezentat în ședința de Guvern de luni seara proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Tren Metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – Etapa I a Sistemului De Transport Metropolitan Rapid Cluj Magistrala I de Metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea – Componenta 1, Magistrala I de Metrou”.

Conform acestuia, valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 1 miliard de euro, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, bugetele locale ale celor primăriilor din Cluj-Napoca și Florești precum și din alte surse legal constituite.

Din punct de vedere tehnic, proiectul noii linii are o lungime de 14,4 km și 14 stații de metrou care vor deservi Cluj-Napoca și localitatea Florești.

„Noua magistrală de metrou pregătește viitorul Clujului și, totodată, dezvoltarea zonelor limitorfe Gilău și Florești. Acest proiect de metrou, de la Cluj, are inclusă și conexiunea cu viitorul Spital Regional de Urgență, iar prin integrarea cu viitorul tren metropolitan va asigura conectivitatea cu Gara CFR și cu Aeroportul Internațional Cluj-Napoca”, a scris ministrul Transporturilor pe Facebook.

Acesta a precizat că după aprobarea Hotărârii de Guvern, se va realiza studiul de fezabilitate ce va stabili indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Valoarea totală a proiectului privind studiile de prefezabilitate, de fezabilitate și PUZ este de 33,4 milioane de lei, bani asigurați de primăriile din Cluj-Napoca și Florești.

„Realizarea studiului de prefezabilitate a fost demarată in 30.04.2020, iar in 6 luni acest document a fost realizat și predat. În 27 octombrie, respectiv 29 octombrie, atât Consiliul Local Cluj-Napoca, cât și Consiliul Local Florești au aprobat acest studiu de prefezabilitate”, a mai scris pe Facebook Lucian Bode.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite