Proiectul legii salarizării unitare a fost votat în plenul Senatului. Camera Deputaților este forul decizional

23 mai 2017, 09:39

Președintele Klaus Iohannis a avut câteva critici la adresa acestui proiect de lege, din cauza faptului că nu prevede o grilă clară pentru salarizarea funcționarilor din administrația publică. Salarizarea acestora urmând să fie stabilită de consiliile locale, respectiv de consiliile județene. În Senat s-a refuzat modificarea acestei prevederi, s-a refuzat stabilirea unei grile minime de salarizare pentru acești funcționari.

În cazul în care la Camera Deputaților, sindicatele nu vor reuși să îi convingă pe reprezentanții coaliției de guvernare să opereze aceste aceste modificări, este posibil ca legea să fie retrimisă la Parlament.

Până la finalul sesiunii parlamentare, legea trebuie să treacă și de votul camerei deputaților, ca să poată intra în vigoare de la 1 iulie.

Deja, sindicatele din administrație au anunțat că miercuri vor face  grevă și vor protesta în Capitală.

La Senat nu a fost adoptat niciun amendament, dintre cele respinse de Comisia de Muncă la proiectul de lege. toate modificările la proiectul inițial au fost adoptate acolo. Printre acestea se numără o majorare salarială pentru primari, față de ceea ce era prevăzut inițial – primarii de orașe și municipii – care vor primi în plus, lunar, echivalentul unui salariu minim pe economie.

Totodată s-a rezolvat și problema celor din ANAF, care nu erau în proiectul inițial de lege în grila care li s-ar fi cuvenit, astfel ei ar fi putut avea scăderi salariale odată ce ar fi fost adoptat proiectul și a fost corectată acestă eroare.

S-a eliminat și acea înghețare a pensiilor speciale, care în proiectul inițial de lege era prevăzută până în 2022, însă în comisie s-a revenit asupra acestui termen și s-a dispus înghețarea lor până în 2019, numai că la intervenția lui Liviu Dragnea  care a spus că nu vrea să existe niciun fel de prevedere legată de pensii în legea salarizării, s-a renunțat complet la acest articol privind înghețarea pensiilor speciale. Actualizarea lor se va face odată cu majorările salariale aferente categoriilor profesionale care primesc astfel de pensii, printre care se numără magistrații, demnitarii și militarii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă