Proiectul „Green-Frilensăr pe contour” se încheie cu lansarea documentarului „Granița”

Lansarea documentarului „Granița” încheie „Green-Frilensăr pe contour”, un proiect care a făcut accesibilă cultura în comunitățile mici și mijlocii defavorizate din acest punct de vedere, promovând tradițiile, obiceiurile, mobilitatea și diversitatea cu rolul educării culturale a comunităților locale. Filmul-documentar va rula în premieră duminică, 29 octombrie de la ora 19.00, la Centrul Cultural Ceh, București.

27 Octombrie 2017, 12:10 (actualizat 27 Octombrie 2017, 12:17) | Magda Manea |
Documentar Granița / FOTO: Green-Frilensăr pe contour

Granița” arată povestea caravanei celor 7 artiști și tratează cu umor și energie descoperirile celor 7 exploratori culturali. Un documentar autentic despre poporul român și cultură, un documentar despre cum este privit teatrul acolo unde nu există scenă.  Un documentar despre încercările culturale, despre singurătatea românului de rând și despre cum, de la noi, se pleacă. Un documentar construit pe comparația din tânărul actor și locurile culturale pe care le-a descoperit. Neaoș, balcanic și inevitabil cultural.

Documentarul reprezintă rezultatul celei de-a doua părți a proiectului ”Green-Frilensăr pe contour”, prin care membrii trupei Frilensăr au ales să prezinte descoperirile pe plan cultural și social ce li s-au relevat  pe parcursul caravanei de teatru de pe granițele României (activitățile culturale frecvente, acolo unde există, care este impactul acestora, ce factori decizionali sunt prezenți etc.)

Caravana de teatru a reprezentat prima parte a proiectului ”Green-Frilensăr pe contour”, 25 de zile (21 iulie – 15 august), 10 spectacole în localități de pe granițele României .

O viziune din interior despre caravană, semnată Daniel Chirilă - manager proiect:

”Green-Frilensăr pe contour a fost pentru noi o călătorie a cunoașterii. Poate părea exagerat și desprins așa din tipologia declarațiilor frumoase, dar pentru noi ca oameni-artiști caravana a fost mai mult decât un simplu proiect cultural. N-a fost totul minunat, dar n-a fost nici atât de obositor pe cât ne închipuiam la început. Am trecut prin localități prin care probabil nu vom mai ajunge niciodată, am cunoscut oameni care trăiesc pentru cultură, am cunoscut oameni care se luptă în fiecare zi cu lucruri mult mai importante decât cultura și ne-am văzut noi pe noi confruntați cu tot felul de întâmplări care undeva în timp vor conta. Interesant este că, deși am reacționat de multe ori din instinct și convingere, într-o notă pragmatică, ne-am atins așa cum era de dorit și obiectivele pentru care am plecat în expediție. Spectacolele noastre au atras în localitățile în care au fost reprezentate publicul tânăr și foarte tânăr, am dezbătut împreună cu spectatorii după fiecare spectacol creațiile dramatice și nu în ultimul rând, ne-am testat calitățile de producători culturali. Evident că mai avem foarte multe de învățat, dar caravana reprezintă un prim pas în vederea viitoarelor noastre demersuri culturale.”

Caravana de teatru a însemnat pentru actorii trupei (Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu, Daniel Chirilă) parcurgerea a peste 4000 de kilometri din teritoriul de graniță al României, și nu numai, și prezentarea spectacolelor din trilogia Tristory* în fața a peste 700 de spectatori din intervalul de vârstă urmărit de aceștia, adaptându-se la spații de joc cu cerințe tehnice minime a decorurilor și a recuzitei spectacolelor.

*Trilogia Tristory - Mălăieș în Călcăieș, Once Upon și Mioritza. Tristory sau trilogia emoțiilor tradițional neînchipuite reprezintă o poveste (Mălăieș în Călcăieș), un basm (Once upon) și-o baladă (Mioritza.) transformate prin dramaturgia și regia lui Daniel Chirilă în spectacole de teatru pornind de la tradiții, obiceiuri, laitmotive sau mituri ale poporului român exploatate în context european.

FRILENSĂR este un grup de tineri și foarte tineri artiști independenți care se manifestă cât mai liber cu putință prin teatru. Încearcă orice, nu fug de nimic, fără compromisuri, dimineața, la amiază, noaptea, în bar, în teatru, pe stradă, de la experiment la tradiție, oriunde există sau pot capacita un public sincer și atent. A avut peste 100 de reprezentații în București și în țară, reușind să participe la numeroase festivaluri, dintre care amintim premiul câștigat în cadrul Galei Hop în 2016, Premiul pentru cea mai bună trupă de actori. Frilensăr are în prezent patru spectacole active (Mălăieș în Călcăieș, Mioritza, Once upon și Înaintea erei noastre) și încă două spectacole în pregătire ( Privește cerul și Who I am). Frilensăr are 7 membri stabili (Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu și Daniel Chirilă) și doi colaboratori (Maria Veronica Vârlan și Tudor Morar).

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI