Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților a fost adoptat. USR și AUR au anunțat că îl atacă la Curtea Constituțională. Ce sancțiuni sunt prevăzute

Ședință de plen - Camera Deputaților Parlament
Ședință de plen - Camera Deputaților Parlament
9 februarie 2022, 12:51

USR și AUR au anunțat că il atacă la Curtea Constituțională.

PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au propus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent, de comitet al liderilor sau de comisii. Dacă acestea vor fi făcute, vor exista sancţiuni.

Se interzice, de asemenea, parlamentarilor utilizarea violenţei fizice, a injuriilor sau invectivelor la adresa unui alt parlamentar. Pentru comportament agresiv  deputatul turbulent poate fi eliminat din sală.

O altă modificare a regulamentului vizează interzicerea afişării de bannere în plenul Camerei Deputaţilor.

În cazul încălcării repetate a interdicţiilor, preşedintele de şedinţă, un lider de grup sau un deputat poate sesiza Biroul permanent pentru a aplica una dintre sancţiuni.

Hotărârea prevede, de asemenea, sancţiuni pentru cei care încalcă regulamentul.

Se prevede astfel diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% până la 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot al altui deputat, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului permanent, comitetului liderilor, cu încălcarea regulamentului, pentru violenţă fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie, la adresa unui alt parlamentar.

Reacții la proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor. PNL a depus amendamente. USR vorbește de blocarea transparenței, ONG-urile condamnă opacitatea Parlametnului și populismul violent.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite