Proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric este neconstituțional

7 februarie 2017, 14:15

“Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a admis că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape soluțiile legislative, toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când (…) se schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului”, a declarat preşedintele CCR Valer Dorneanu.

Eu aştept motivarea Curţii Constituţionale şi atunci o să vedem ce e de modificat la această lege. În mod cert legea va reintra pe circuitul parlamentar, a dat asigurări parlamentarul PNL Daniel Zamfir.

„Cei cu credite în franci elveţieni şi nu numai au posibilitatea ca, în baza principiului impreviziunii care a fost definit foarte exact de Curtea Constituţională, pot solicita în momentul ăsta băncilor să le reechilibreze contractul. În situaţia în care băncile nu sunt de acord cu situaţia reechilibrării, evident că un judecător o va face”, a adăugat Zamfir.

BNR consideră decizia corectă şi dă ca singură soluţie negocierile cu băncile.

Guvernul Cioloș a contestat anul trecut la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării.

Dacian Cioloș, premier la acea dată, preciza că Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

„Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, așa cum a fost ea votată în Parlament — pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus — care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă și dacă nu clarificăm constituționalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte și peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau… Oricine altcineva poate să o atace și va crea mai multe probleme celor care așteaptă să li se rezolve problemele”, declara Cioloș.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților pe 18 octombrie 2016.

Circa 51.000 de debitori cu 54.000 de credite s-ar încadra în termenii conversiei, potrivit ultimelor date disponibile de la banca centrală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite