Proiectul de buget pe 2021 a fost aprobat de Guvern. Cîțu: Bugetul rămâne în parametrii inițiali și merge la Parlament pentru dezbatere

19 februarie 2021, 19:51

Guvernul a aprobat în ședința de vineri proiectul legii bugetului, legea plafoanelor, legea bugetului de asigurări sociale pe 2021, însoțite de Strategia fiscal-bugetară 2021-2023 și de Raportul privind situația macro-economică pe anul 2021, respectiv de proiecția pentru 2022 – 2024.

„Deficitul rămâne acelaşi. Din bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt de 397.515 milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat, cheltuielile totale sunt de 223.702 milioane de lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane de lei”, a detaliat Florin Cîţu.

„Tot astăzi am aprobat şi evoluţia deficitului, soldul structural anual al administraţiei publice, deficitul anual. În 2021 este vorba despre estimări structurale – 7,42% din PIB, în 2022 – 6,07% din PIB şi în 2023 – 4,83% din PIB. Este vorba despre soldul structural, acesta se calculează relativ la PIB-ul potenţial”, a adăugat șeful executivului.

Din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanțarea unor obiective de investiții care erau cuprinse în câteva anexe, dar bugetul rămâne în parametrii inițiali și merge la Parlament pentru dezbatere, a precizat Cîțu.

Realocări au fost făcute la Ministerul Sănătății și la Ministerul Transporturilor. Potrivit premierului, realocările din fondul de rezervă au avut în vedere proiecte importante pentru comunități.

După ce astăzi se fac ultimele modificări pe text, s-ar putea ca proiectul bugetului pe 2021 aprobat de Guvern să ajungă în Parlament chiar în acest weekend. Apoi, birourile permanente vor stabili calendarul dezbaterilor, a detaliat premierul, răspunzând unei întrebări adresate de Luiza Gireadă, jurnalist TVR.

Premierul a mai anunţat că luni dimineaţa ar urma să aibă loc o şedinţă de guvern online, în care să fie aprobată hotărârea privind normele metodologice de aplicare a ordonanței de urgență referitoare la fondul de garantare a creanţelor salariale, care permite plata salariilor pe următoarele 3 luni pentru minerii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Florin Cîţu a declarat că va propune tot luni coaliţiei ca persoanele care ocupă posturi de conducere în administraţia publică să fie evaluate la 3 ani şi să poată deţină cel mult două mandate, după care să se miște în cadrul administrației. „Asta înseamnă un corp de funcţionari publici, aşa cum se face în toate ţările dezvoltate, şi cum noi încă nu avem”, a subliniat premierul.

Potrivit lui Cîțu, prin noua lege a salarizării, preşedintele ţării va avea cel mai mare salariu din sectorul bugetar.

„Obiectivul meu nu este acela de a elimina ceva, este acela de a reaşeza modul în care veniturile sunt alocate în sectorul public. Dorim să facem această legătură directă între performanţă şi venituri. În acelaşi timp, avem şi câteva alte principii. Unul care a fost enunţat de foarte multe ori în spaţiul public, era vorba de salariul preşedintelui – să fie cel mai mare în sectorul bugetar. De aici au fost tot felul de excepţii date. Vrem să corectăm aceste excepţii. Noua lege a salarizării unitare vrea să facă această modernizare”, a declarat prim-ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite