Proiectul de buget pe 2019, aprobat în ședința de guvern de vineri. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a prezentat principalele măsuri

8 februarie 2019, 07:39

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat proiectul de buget pentru 2019. “Mă bucur să vă spun că astăzi Guvernul României a aprobat proiectul de buget pe 2019 şi, desigur, şi bugetul de asigurări sociale, a spus Teodorovici.

 

Teodorovici a subliniat că, faţă de propunerea pe care Ministerul finanţelor Publice a postat-o în urmă cu câteva zile, au mai fost discuţii şi în Consiliul Economic şi Social, s-a primit opinia Consiliului Fiscal şi au fost discuţii cu cele patru structuri asociative.

„Ca urmare a acestor discuţii, a mai existat o serie de modificări care au fost aduse în Guvern şi o să vedeţi textul final pe care astăzi o să-l postăm pentru a vedea care este forma finală a proiectului pe care Guvernul îl trimite către Parlament. Astăzi va fi trimis către Parlament şi proiectul de buget şi, desigur, săptămâna viitoare se va stabili şi un calendar pentru ca acest proiect de buget să fie dezbătut şi după aceea băgat în plen”, a precizat ministrul Finanţelor.

Acesta a reiterat că proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei, iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane.

„În primii trei ani de guvernare ai actualei majorităţi parlamentare, Produsul Intern Brut va creşte cu peste 33% şi, după cum am spus mai devreme, 1.022 miliarde lei. Este momentul în care practic România trece peste acest prag de 1.000 miliarde, lucru extrem de important şi care arată foarte clar că măsurile pe care economia din România le-a primit din partea actualei guvernări au primit şi efectul scontat”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul a menţionat că deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB, care poate fi menţinut printr-un efort comun al echipei guvernamentale.

„Deficitul bugetar este, foarte important de menţionat acest lucru, la un nivel în acest an de 2,55%, un deficit stabilit în limitele Tratatului de la Maastrich, un deficit care poate fi ţinut la nivelul pe care noi, ca şi Guvern, din analiza de la Ministerul Finanţelor Publice şi pe care o propunem Parlamentului spre adoptare, poate fi menţinut dar este necesar, am spus şi în Guvern azi, un efort comun din partea nu doar a Ministerului Finanţelor Publice, ci a întregii echipe guvernamentale, pentru a merge cel puţin pe patru zone, am spus eu, de reformă şi de a duce efectiv banii pe care bugetul îi alocă exact către zonele care sunt efectiv cu nevoi”, a explicat Eugen Teodorovici.

_________________________________________________________

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat în ședința de guvern că PIB va depăși  1000 de mld de lei, iar deficitul bugetar va fi  2,55% din PIB.  Pentru sănătate, bugetul va fi cu 6,1 mld mai mare față de anul trecut.  Bugetul anului 2019 este echilibrat și concentrat pe susținerea politicilor sociale și pe politici de dezvoltare, a mai spus prim ministrul.

Opoziția nu vede cu ochi buni bugetul și pregătește amendamente în dezbaterea din parlament. În plus, liderul PNL, Ludovic Orban, a cerut guvernanților să abroge ordonanța 114, care impune suprataxarea băncilor și a companiilor din energie.

Declarații ale premierului Viorica Dăncilă în ședința de guvern:

  • Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019
  • Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și în construirea lui am avut în vedere susținerea a trei piloni principali: sănătatea, educația și investițiile publice.
  • De asemenea am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi: 2% din PIB pentru apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare organizării acțiunilor Președinției României la Consililul Uniunii Europene.
  • De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.
  • Pentru prima dată, valoarea Produsului Intern Brut va depăși suma de 1.000 de miliarde de lei, iata, inca o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică.
  • Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB
  • Asigurăm finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin Programul de Guvernare
  • Continuăm creșterea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei, și a pensiei minime cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei.
  • Asigurăm majorarea salariului minim lunar garantat în plată, în mod diferențiat :

▪ la 2.080 de lei – față de 1.900, anul trecut

▪ la 2.350 de lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum 1 an vechime;

▪ la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în cadrul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor

  • SĂNĂTATE
  • Sănătatea este prioritatea zero. Anul acesta, finanțarea este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut pentru ca după majorările salariale din 2018, se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare.
  • Așadar, vom finaliza investițiile pentru reabilitare, extindere și dotare a unităților sanitare începute în anii trecuți, cum ar fi: Spitalul de Padiatrie Timișoara, Spitalele din Fălticeni, Neamț, Hunedoara și Bistrița
  • Anul acesta, Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în cadrul Programului national de sănătate “Mama și copilul” prin care se vor achiziționa 1000 de incubatoare.

ACTUALIZARE Cel mai probabil, bugetul nu va ajunge azi în Parlament, ci săptămâna viitoare bor începe discuțiile, a transmis Andreea Dumitrescu de la Palatul Parlamentului pentru emisiunea Perfect Imperfect de la TVR1. Azi ar urma să fie adoptat proiectul de buget de către Guvern. Se dorește ca bugetul ministerului Transporturilor să fie suplimentat. CNAIR își propune să realizeze 180 de km de autostradă în acest an. Guvernanții nu au precizat de unde vor fi luați banii în plus. Guvernul prevede o creștere economică de pete 5 la sută și o rată medie a inflației pe acest an de 2,8 la sută. Estimările Comisiei Europene nu sunt atât de optimiste. C.E prevede o creștere economică de 3,8 și o rată a inflației de peste 3%.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat joi că bugetul de stat pe 2019 va fi prezentat şi adoptat vineri de Guvern, iar ulterior trimis către Parlament, adăugând că proiectul prevede o creștere „foarte importantă” în domeniile investiţii, sănătate şi educaţie.

„Eu vă spun că o să aveți mâine un buget în Guvern prezentat, discutat, adoptat, trimis la Parlament. După aceea, ţine de Parlament cât de repede va adopta acest buget, care are o creștere foarte importantă pe investiții, sănătate şi educație”, a declarat Teodorovici.

Pe ordinea de zi făcută publică joi pe site-ul Guvernului nu figurează însă proiectul bugetului pe 2019.

Noua rundă de consultări de joi a durat aproximativ o oră. La ieșire, primarul Capitalei a concluzionat că dialogul a fost doar simulat și că ministrul nu a vrut să asculte niciun argument. Reducerea bugetului pentru primăria generală va afecta serviciile publice, de la cele de transport, la termoficare și iluminat, spune Firea.

Ministrul Finanțelor susține însă că e un scandal creat artificial și că există o soluție la finanțarea primăriilor, pe care o va prezenta astăzi în Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite