Senatorii au decis: Rudele cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19 vor primi pensie de urmaş

Senatorii au votat, miercuri, proiectul PSD care prevede acordarea pensiei de urmaş rudelor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19. Pensia pe care o vor primi de la stat este 75% din salariul pe care cadrul medical îl avea în momentul decesului.

08 Aprilie 2020, 07:41 (actualizat 08 Aprilie 2020, 16:58) Știrile TVR |
Parlamentul României

Medicii vor fi puşi pe aceeaşi treaptă cu revoluţionarii şi veteranii de război. Familiile medicilor decedaţi în lupta cu COVID-19 vor primi pensie de urmaş.

Potrivit proiectului de lege votat miercuri de Senat, valoarea pensiei se ridică la 75% din salariul pe care îl avea cadrul medical la momentul decesului.

„Urmașii cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19, au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare”, se arată în proiectul votat de senatori.

De asemenea, rudele cadrelor medicale decedate vor fi scutite de la plata impozitelor pe teren şi pe clădire, precum şi de la plata serviciilor medicale sau a medicamentelor.

Totodată, proiectul mai prevede şi instituirea zilei de 11 martie ca Zi naţională a personalului medical, care va comemora lupta medicilor împotriva virusului SARS- Cov 2.

Proiectul a vot votat cu unanimitate de voturi de senatori şi urmează să intre şi în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

______________________________

Potrivit proiectului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19, "la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie"

"Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister", se arată în propunerea legislativă înscrisă pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului.

De asemenea, parlamentarii PSD propun ca urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

"În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii", se mai arată în proiect.

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen de miercuri mai figurează OUG 32/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi OUG 33/2020 privind unele măsuri fiscale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI