Proiecte de revizuire a Constituției. Puterea și opoziția văd diferit modificarea legii fundamentale

2 iulie 2019, 20:24

Parlamentarii PNL, USR și PMP au fost primii care au depus un proiect de modificare a Constituției. Opoziția vrea interzicerea grațierii și amnistiei atât individuale, cât și colective, pentru faptele de corupție, dar și reglementarea regimului ordonanțelor de urgență.

Opoziția vrea să includă și integritatea drept criteriu pentru ocuparea funcțiilor publice și reducerae numărului parlamentarilor la 300, așa cum s-a votat la referendumul din 2009.

Și PSD-ALDE propun in propriul proiect ca persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate sa nu poata candida la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale. In schimb , puterea interzice doar gratierea individiuala pentru fapte de coruptie. Fara sa faca vreo referire la amnistie. O procedura la care refenedumul din 26 mai facea referire.

Procedura parlamentara de modificare a Constitutiei e complexa: e nevoie de o majoritate calificata care sa aprobe proiectul de modificare, pe rand in cele doua Camere ale Parlamentului. Daca nu exista consens, se apeleaza la mediere prin care Plenul reunit trebuie sa voteze cu o super majoritate forma de modificare a Constitutiei. Abia dupa aceea poate fi declansat referendumul de modificare a lefgii fundamentale. Atunci cetatenii sunt chemati din nou la vot. Consultarae populara ar putea avea loc odata cu alegeriel prezidentiale din toamna.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă