Proiect SUA pentru România și Polonia: construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate între Constanța și Gdansk

Adrian Zuckerman ambasadorul SUA în România
Adrian Zuckerman ambasadorul SUA în România
10 octombrie 2020, 16:24

Anunțul ambasadorului american a fost făcut vineri, în timpul ceremoniei de semnare a Acordul interguvernamental dintre România şi Statele Unite, de la Departamentul Energiei.

Proiectul prevede realizarea unor legături terestre între porturile Constanța și Gdansk. Concret, americanii sunt interesați de o autostradă și de o cale ferată care să realizeze conexiunea dintre Marea Neagră și Marea Baltică. Beneficiile pentru economia celor două țări vor fi foarte mari, a spus ambasadorul SUA.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi şi căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaş pentru economiile României şi Poloniei, dar şi pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman.

Vineri, secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au semnat un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în vederea extinderii şi modernizării programului de energie nucleară civilă din România.

„Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanţa parteneriatului strategic între Statele Unite şi România şi angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune”, se arată într-un comunicat comun de presă al Secretariatului pentru Energie din SUA şi al Ministerului Economiei.

Valoarea proiectului va fi de 8 miliarde de dolari, a dezvăluit ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite