Proiect. PMB cere din nou Guvernului administrarea Centurii Capitalei

Consilierii municipali urmează să dezbată în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre prin care vor cere Guvernului să transmită Centura Capitalei din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului General.

14 Decembrie 2019, 12:05 (actualizat 14 Decembrie 2019, 12:18) |
PMB cere Guvernului administrarea Centurii Capitalei

Conform proiectului de hotărâre, solicitarea este formulată "pentru optimizarea transportului din Capitală" şi în vederea "finalizării lucrărilor de modernizare". De asemenea, se cere declararea din bun de interes public naţional în bun de interes public local. Transmiterea se va realiza împreună cu fondurile aferente pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de dezvoltare. "În cazul nerespectării destinaţiei imobilului, acesta revine în domeniul public al statului", mai reiese din proiect.

În referatul de aprobare, semnat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, se arată că o problemă majoră cu care se confruntă Capitala o reprezintă aglomeraţia din trafic, generată şi de lipa unei alternative ocolitoare, "Bucureştiul fiind unul dintre puţinele oraşe care nu are o şosea de centură la parametri de, cel puţin, drum expres".

În raportul de specialitate se arată că Bucureşti este principalul nod rutier al reţelei drumurilor naţionale, fiind punctul de începere pentru trei autostrăzi şi nouă drumuri naţionale. Se mai arată că actuala Centură a Capitalei are o lungime totală de 72 de kilometri şi este împărţită în două secţiuni principale: una nordică de aproximativ 40 km şi una sudică de 32 km.

"Apreciem că traficul pe centura Capitalei, îndeosebi cel greu, înregistrează şi va înregistra în continuare creşteri cu mult peste media estimată. (...) Deşi modernizarea Centurii Capitalei a început cu mult timp în urmă, până la această dată nu s-a reuşit încheierea lucrărilor. Fiind un proiect de importanţă majoră pentru Capitală, apare necesitatea finalizării lucrărilor de modernizare", arată documentul.

Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat în numeroase rânduri guvernelor anterioare să permită Municipalităţii să administreze şi să finalizeze lucrările iniţiate la Centura Capitalei.

 

 

sursa

agerpres.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI