Proiect pentru interzicerea mașinilor Euro 1 și Euro 2 în București. Vehiculele poluante ar putea circula doar noaptea

21 aprilie 2018, 16:02

Mașinile Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea acces în Capitală de la 1 ianuarie 2019 dacă proiectul va fi votat de Consiliul General.

Doar puțini dintre poluatorii pe patru roți se vor opri însă la porțile orașului. „Undeva în jur de 10%. Sunt în jur de două milioane de autoturisme înmatriculate în Bucureşti” – Lucian Iliescu, inițiatorul proiectului, consilier general PMP.

Interzicerea circulaţiei se va face în intervalul orar 06.00 – 22.00, dar vor putea circula noaptea, arată proiectul.

În această categorie intră și mașinile utilitare, dar și taxiurile. Este o practică întâlnită și în alte orașe europene.

Cei care nu vor respecta aceste prevederi vor putea primi amenzi de 2.000 de lei. „În ceea ce priveşte maşinile Euro 3, acestea ar urma să fie interzise din 2020, iar cele Euro 4 din 2021”, precizează Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR.

Fac excepţie de la această restricţie mașinile care îndeplinesc sarcini publice: autobuzele RATB, ambulanțele, masinile diplomaților sau cele ale persoanelor cu handicap.

Părerile specialiștilor sunt nuanțate.

Potrivit Oficiului European de Statistică, în 2015, doar 22% dintre locuitorii Bucureştiului se declarau multumiţi de calitatea aerului şi doar 31% de nivelul de zgomot din oraş.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă