Proiect pentru elevii școlilor profesionale: Vor face naveta și vor avea cazare și mese gratuite, dar, după terminarea studiilor trebuie să muncească în țară minimum cinci ani

3 decembrie 2018, 18:03

Colegiul „Remus Răduleţ” din Brașov pregătește tehnicieni în instalații electrice, automatizări și tehnică de calcul. Cu gândul la salariile mari din vest, mulți elevi vor să plece să lucreze în străinătate.

Pentru a-i determina să rămână în țară, Guvernul vrea să le ofere celor din școlile profesionale facilităţi în plus pe lângă bursa lunară de 200 de lei. Cazarea, naveta și mesele vor fi gratuite. Condiția este să muncească în România, minimum cinci ani după absolvire.

În plus, școlile profesionale vor avea mai multe clase.

Patronii din industrie spun că se confruntă cu o criză fără precedent de meseriaşi, chiar dacă salariul unui muncitor calificat poate depăși o mie de euro pe lună.

Companiile din vest oferă salarii de trei-patru ori mai mari decât industria locală. Din acest motiv, unele meserii tradiționale sunt în pragul dispariției. Peste jumătate dintre frezori, strungari și maiștri se pregătesc să iasă la pensie, potrivit unui studiu al Patronatului Investitorilor Autohtoni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite